Ενα ευρώ προσφέρει η Intesa Sanpaolo για τις δύο τράπεζες του Βένετο

Ενα ευρώ προσφέρει η Intesa Sanpaolo για τις δύο τράπεζες του Βένετο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρούς όρους έθεσε η Intesa Sanpaolo, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, για να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης των μικρών τραπεζών Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza στην περιφέρεια του Βένετο. Το ιταλικό κράτος προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για τη διάσωση των δύο τραπεζών, οι οποίες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση 6,4 δισ. ευρώ. Για να καταφέρει να τις στηρίξει χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες των Βρυξελλών και της τραπεζικής ένωσης, η Ρώμη θα πρέπει να εξασφαλίσει το 1,2 δισ. ευρώ από τα 6,4 δισ. με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Intesa Sanpaolo ξεκαθάρισε πως θα εξαγοράσει τις φερέγγυες δραστηριότητες των δύο τραπεζών έναντι συμβολικής τιμής, ενώ βασική προϋπόθεση είναι μην επωμιστεί κανένα προβληματικό περιουσιακό στοιχείο, όπως «κόκκινα» δάνεια ή νομική δαπάνη. Ανώνυμη πηγή του πρακτορείου Reuters αποκάλυψε πως η Intesa προσέφερε ένα ευρώ, μια πρόταση που θυμίζει την πρόσφατη συμφωνία για την εξαγορά και διάσωση της ισπανικής Banco Popular από τη Santander.

Είναι ένα πιθανό σενάριο. Η εξαγορά της ισπανικής Banco Popular από τη μεγαλύτερη Santander έναντι ενός ευρώ, με την τελευταία να δεσμεύεται για την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προκάλεσε νευρικότητα στην ισπανική αγορά των τραπεζικών ομολόγων. Προϋπόθεση ήταν να καλυφθεί μέρος των απωλειών της Banco Popular με «κούρεμα» των μετόχων και των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης. Αυτό, όμως, κλόνισε την εμπιστοσύνη για τη φερεγγυότητα άλλων μικρών τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ισπανία. Σήμερα, η Santander έχει αναλάβει να διασφαλίσει 7 δισ. ευρώ από μετόχους για την ανακεφαλαιοποίηση της Popular.

Στις περιπτώσεις των Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, το «κούρεμα» μετοχών και ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης 4,4 δισ. ευρώ αρκεί μόνο για να καλυφθούν οι αυξημένες προβλέψεις για «κόκκινα» και επισφαλή δάνεια, εκτιμά η Deutsche Bank. Ομως, θα συνέχιζαν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για περαιτέρω ζημίες, δεδομένης της προϊστορίας των δύο τραπεζών του Βένετο, και πιθανές δικαστικές δαπάνες.

Οι όροι που έχει θέσει η Intesa θεωρούνται πολύ αυστηροί. Δεν είναι βέβαιο, παράλληλα, αν η Κομισιόν θα δεχτεί τη φόρμουλα της Intesa εάν περιλαμβάνεται και η διοχέτευση κεφαλαίων από το ιταλικό κράτος. Υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως πιθανές νομικές δαπάνες. Τέτοιας φύσεως δαπάνες είναι ενδεχόμενες δικαστικές απαιτήσεις σε σχέση με τις περικοπές θέσεων εργασίας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της La Stampa νωρίτερα την εβδομάδα, η UniCredit επίσης προτίθεται να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο μικρών τραπεζών, αλλά μόνο με τη συμμετοχή άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή