Αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας στις ΗΠΑ

Αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας στις ΗΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​κπλήσσει το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και κατ’ επέκταση η εικόνα της χώρας. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, της οποίας η οικονομία είναι μικρή, κάποια καλά νέα μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα. Ακόμη και αν αυτά τα νέα δεν αντανακλούν απαραίτητα την πραγματικότητα στην ολότητά της, δημιουργείται μια αίσθηση αισιοδοξίας.

Ημουν στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, και συζητούσα με την αντιπρόεδρο, αρμόδια για την Ευρώπη, η οποία λίγο νωρίτερα είχε φιλοξενήσει συζήτηση με Ελληνες επιχειρηματίες, εκπροσώπους επενδυτικών φορέων και τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης.

Την άκουσα να μιλά με ενθουσιασμό για τη «μεγάλη μεταστροφή» που σηματοδοτεί η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και να συμπληρώνει δηκτικά ότι πέρυσι τέτοια εποχή η συζήτηση «δυστυχώς, ήταν σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση».

Μπορεί η απόφαση να μην ήταν επαρκής, μπορεί έως ένα βαθμό όντως να αποτελεί άλλον ένα κρίκο σε μια αλυσίδα προσποιήσεων, ωστόσο σε αυτή τη φάση εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα που δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο.

Εκπρόσωποι αμερικανικών εταιρειών, μεταξύ αυτών και γνωστών κολοσσών, που δεν «παρασύρονται» εύκολα από τον συνομιλητή, ρωτούσαν για το «νέο περιβάλλον» που δημιουργείται στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία. Ακούγεται υπερβολικό, και επί της ουσίας είναι. Αλλά, η οικονομία είναι ψυχολογία. Και εφόσον πολλοί επιχειρηματίες και επενδυτές δείχνουν να έχουν πεισθεί ότι το κλίμα γυρίζει, τότε γυρίζει, και αν η αίσθηση αυτή εμπεδωθεί ευρύτερα, τόσο το καλύτερο.

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η υψηλή φορολογία που πρέπει να μειωθεί –αν και κάποιοι στην κυβέρνηση επιμένουν να θεωρούν πως δεν αποτελεί εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα– διαφαίνεται αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι η κατάλληλη στιγμή να προβάλουμε τις πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας που συνθέτουν ένα πιο φιλικό για τις επενδύσεις περιβάλλον όπως το χαμηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, την τεράστια πτώση στις τιμές των ακινήτων, όπως και τη γεωγραφική μας θέση ως μέλος της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκεί που έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην το πράξουμε, είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η διασφάλιση του κράτους δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που αποκόμισα, τουλάχιστον από τους Αμερικανούς, είναι ότι η απόφαση του Eurogroup, παρά τα κενά και την απουσία ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που ευλόγως απασχολούν εμάς στο εσωτερικό, όπως και πολλούς αναλυτές, εκπέμπει σε ξένους ιδιώτες επενδυτές ένα επαρκώς θετικό μήνυμα.

Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από αμερικανικά χείλη, όχι ελληνικά, «η διαδικασία της ανάκαμψης άρχισε». Την αίσθηση πως τώρα είναι η σωστή στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα ενίσχυσε και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από Ελληνοαμερικανούς.

Το θέμα είναι πλέον να μη βγάλουμε μόνοι τα μάτια μας αλλά να συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς παλινδρομήσεις. Η θετική δυναμική εύκολα μπορεί να χαθεί και η χώρα να διολισθήσει ξανά στην καταστροφική αβεβαιότητα.

Τώρα πλέον δεν υπάρχει ούτε και πολιτικά, λόγος να μην υποστηρίξουμε την πορεία του προγράμματος, να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία του, όπως μας παροτρύνουν ο Ρέγκλινγκ, η Λαγκάρντ και όλοι οι πιστωτές. Δικαιολογημένα ή όχι, υπάρχει μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας.

Εχει αλλάξει η ψυχολογία. Ας μπει η οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης και έχουμε χρόνο για την εσωτερική αντιπαράθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή