Νέες εκδόσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟ

ΤΑΚΙΤΟΣ

Διάλογος περί ρητόρων

μτφρ.: Γιώργος Κεντρωτής

εκδ. Gutenberg, σελ. 246

Ο Τάκιτος, ο σπουδαίος Ρωμαίος ιστορικός, πολιτικός και ρήτορας, είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τα έργα του Annales, Historiae, αλλά και για τα Agricola και Germania. Ο «Διάλογος περί ρητόρων» δεν ανήκει στα δημοφιλή έργα του, ξεχωρίζει ωστόσο για την τεχνική του, η οποία θυμίζει εκείνη του Κικέρωνα. Εδώ τίθεται το ζήτημα του ρόλου της ρητορικής τέχνης στη Ρώμη και της παρακμής της τέχνης αυτής, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να μην εξαλειφθεί η φήμη και η δόξα του;». Επιπλέον, στο έργο αυτό, που γράφτηκε sine ira et studio, ερευνάται ο ρόλος της παιδαγωγικής και της ποίησης. Ο διάλογος διακρίνεται για το εξαίρετο λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα, την ακρίβεια των εκφράσεών του, τον πυκνό λόγο του.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

PHILIP KERR

Η άλλη πλευρά της σιωπής

μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός

εκδ. Κέδρος, σελ. 366

Ο δημιουργός του Μπέρνι Γκούντερ, εκείνου του Γερμανού μοναχικού λύκου που επιδίδεται συστηματικά στην εξιχνίαση σκοτεινών εγκλημάτων σε σκοτεινές εποχές, μάς μεταφέρει στο κοσμοπολιτικό περιβάλλον της Γαλλικής Ριβιέρας, το 1956. Η αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του ξεπεσμένου ήρωα αποτελεί την αφετηρία μιας ακόμη συναρπαστικής περιπέτειας, όπου συμπρωταγωνιστούν ο συγγραφέας του «Ασεντον ή ο Βρετανός πράκτορας», Σόμερσετ Μομ, ένας διαβόητος κατάσκοπος και ένας άσπονδος «φίλος από τα παλιά». Το παρελθόν επιστρέφει απειλητικό και μια υπόθεση εκβιασμού εκτυλίσσεται ραγδαία σε ένα αδιάκοπο κυνηγητό

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γ. ΤΣΟΥΜΠΑ – Κ. ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗ

Μητρότητα – η δύναμη στην αδυναμία

εκδ. Τόπος, σελ. 190

Οι δύο συγγραφείς έχουν ήδη μια προηγούμενη σχέση μεταξύ τους, προτού αποφασίσουν να γράψουν το βιβλίο. Οι σπουδές ψυχολογίας αλλά και οι όψεις της μητρότητας είναι τα στοιχεία που τις έφεραν κοντά. Εξ ου και το βιβλίο που προέκυψε. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τις προσωπικές συζητήσεις των δύο συγγραφέων αναφορικά με τη μητρότητα, στο δεύτερο παρατίθενται ιστορίες γυναικών που έγιναν μητέρες στις οποίες ζητήθηκε να μιλήσουν για το ταξίδι με το παιδί τους και, τέλος, υπάρχει ένα αρκετά βοηθητικό και κατατοπιστικό κεφάλαιο σε σχέση με τον αυτισμό.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΑΞΕΛ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΝΤΕΝ

Από τη Λαπωνία στην Ακρόπολη

Η ευρωπαϊκή διαδρομή ενός Σουηδού

στον 20ό αιώνα

εκδ. Πόλις, σελ. 456

Το 1942 ο Σουηδός Gottfrid Walden (1902-1967) ήρθε στην Ελλάδα ως μέλος της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού για την αντιμετώπιση του κατοχικού λιμού κι εγκαταστάθηκε στη χώρα μας ώς τον θάνατό του. Αναπλάθοντας τη σουηδική, την ευρωπαϊκή και την ελληνική ζωή του πατέρα του μέσα από το προσωπικό αρχείο του Gottfrid και τη συγκέντρωση υλικού από πολυάριθμες πηγές, ο Αξελ Σωτήρης Βαλντέν ανασυστήνει μια ιστορία που δεν είναι μόνο προσωπική. Διότι ο Gottfrid μετείχε στον αγώνα ατομικής και συλλογικής επιβίωσης στις δύσκολες πολεμικές μέρες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων

εκδ. Επίκεντρο, σελ. 102

«10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων» είναι ο τίτλος του νέου, πολύ φιλόδοξου εγχειρήματος του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου, ο οποίος εκδίδει κάθε μήνα από ένα μικρό βιβλιαράκι αφιερωμένο στις διαιρετικές τομές που προέκυπταν στην Ελλάδα ανά δεκαετία από το 1910 μέχρι σήμερα. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τρία τεύχη. Η δεκαετία του 1910, που ο συγγραφέας τιτλοφορεί ως τη «δεκαετία του Εθνικού Διχασμού», η δεκαετία του 1920 («Η Δημοκρατία των στρατοκρατών και των προσφύγων», με πρόλογο του Θάνου Βερέμη) και η δεκαετία του 1930 που έχει τον τίτλο «Μη βιώσιμη Δημοκρατία), με τον Ευ. Βενιζέλο να επισημαίνει, προλογικά, ότι η προσπάθεια του Διαμαντόπουλου είναι ένα «ισχυρό αντίδοτο στη δημαγωγία».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή