Μηνύματα και συναντήσεις εν όψει Γενεύης

Μηνύματα και συναντήσεις εν όψει Γενεύης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές συσκέψεις λαμβάνουν χώρα στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και στην Τουρκία εν όψει της επικείμενης διάσκεψης για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά στέλνει μηνύματα για το μέλλον του Κυπριακού.

Πριν από λίγο, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς της κοινότητας του. Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό αλλά και το έγγραφο που παρέδωσε ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γ.Γ. ΟΗΕ και στις δυο πλευρές.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μουσταφά Ακιντζί αναχωρεί για την Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κεντρικό άξονα την διάσκεψη της Γενεύης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες της “Κ” θέλουν αξιωματούχους και διπλωμάτες της τουρκικής κυβέρνησης να προετοιμάζονται στην Αγκυρα για συσκέψεις σχετικά με την νέα διάσκεψη.  Η τουρκική πλευρά μελετά με μεγάλη προσοχή το νέο έγγραφο του ΟΗΕ, ενώ τουρκικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «συζητήσιμο» το περιεχόμενο του εγγράφου.

Τσαβούσογλου: Τελική απόφαση στην Γενεύη

 

Με νέα τοποθέτηση του εν όψει της διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πριν από λίγες ώρες τα εξής:

«Είμαστε υπέρ μιας βιώσιμης λύσης, η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

«Ελπίζουμε ότι στην διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου στην Γενεύη θα επιτευχθεί ένα τελικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Όζγκιουργκιουν: Τελικός σταθμός η Γενεύη

Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα του «Πρωθυπουργού» Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν, ο οποίος τοποθετήθηκε επί των τελευταίων εξελίξεων.

«Στο Κυπριακό Ζήτημα δεν έχει μείνει τίποτα που δεν έχει συζητηθεί. Η διαδικασία που ξεκινά στις 28 Ιουλίου πρέπει να είναι η τελική διαδικασία», δήλωσε ο κ. Όζγκιουργκιουν και πρόσθεσε: «Ο Τούρκος της Κύπρου είναι πάντα έτοιμος για μια συμφωνία που θα κατοχυρώνει το ίσο δικαίωμα του σε αυτά τα εδάφη, τις εγγυήσεις και το δικαίωμα της παρέμβασης της Τουρκίας». 

Τέλος, ο κ. Όζγκιουργκιουν καλεί τον ΟΗΕ να καταγράψει με σαφήνεια το τελικό αποτέλεσμα της νέας διάσκεψης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή