Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες στις φαβέλες

Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες στις φαβέλες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παλιά ήμουν πολύ δύσκολη με το φαγητό», παραδέχεται η Ρετζίνα Τσέλι, μία 35χρονη μαγείρισσα και επιχειρηματίας που ζει στο Μορό ντα Μπαμπιλόνια, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Δεν πλησίαζα τίποτα που να είναι ολικής αλέσεως». Τα τελευταία έξι χρόνια όμως έχει αλλάξει θεαματικά τις συνήθειές της. Ως επικεφαλής του εγχειρήματος Favela Orgânica, η Ρετζίνα έχει διδάξει πάνω από 30.000 άτομα πώς να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε πολύ μικρούς χώρους, πώς να μετατρέπουν μπανανόφλουδες, το κοτσάνια του μπρόκολου, τα κελύφη των κολοκύθων και άλλες απροσδόκητες πρώτες ύλες σε λιχουδιές, πώς να χρησιμοποιούν ό,τι μένει στην κουζίνα μετά το μαγείρεμα ως κομπόστα για τους κήπους τους.  

Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες στις φαβέλες-1

Η ιδρύτρια της Favela Orgânica ήλθε στο Ρίο ως έφηβος και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως οικιακή βοηθός πριν αποφασίσει να κάνει αίτηση για κεφάλαια σποράς από την Agência de Redes Para Juventude (την Υπηρεσία Δικτύωσης των Νέων), ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας. Αυτό συνέβη το 2011, όταν η Ρετζίνα έστησε το πρώτο της εργαστήρι μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες στις φαβέλες-2

«Η βασική μου επιδίωξη είναι να δημιουργήσω ένα είδος μη ελιτίστικης γαστρονομίας. Με τις συνταγές μου προσπαθώ να φτιάξω φαγητό που είναι όμορφο αλλά και που να εμπεριέχει αυθεντικές μνήμες – να είναι κάτι που θα μπορούσε να σου μαγειρέψει η γιαγιά σου…», εξηγεί.

Η Ανίτα ντε Ολιβέιρα Σάντος, μια 42χρονη βοηθός νοσηλεύτρια από το Μόρο ντε Μπαμπιλόνια, λέει ότι συμμετέχοντας στα εργαστήρια της Ρετζίνα ήταν μία εμπειρία που τις άνοιξε τα μάτια. Μεταξύ των συνταγών που προσέλκυσαν άμεσα την προσοχή της ήταν το brigadeiro από μπανανόφλουδες (πρόκειται για ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο γλυκό, που συνήθως φτιάχνεται από συμπυκνωμένο γάλα και σκόνη σοκολάτας) και το ριζότο από φλούδα καρπουζιού. «Το αποκαλούμε “φυσικό Viagra», λέει γελώντας η Ανίτα. 

Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες στις φαβέλες-3

Η Ρετζίνα ετοιμάζεται να διαδώσει τις συνταγές της και να μοιραστεί τις συμβουλές της με ένα ευρύτερο ακροατήριο: τον προσεχή Αύγουστο θα κάνει το ντεμπούτο της ως παρουσιάστρια μίας τηλεοπτικής εκπομπής στο Futura, ένα τηλεοπτικό δίκτυο με εκπαιδευτικό περιεχόμενο που είναι σαν μία βραζιλιάνικη εκδοχή του PBS.

 

Impact Journalism Day 2017

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή