Μέι: Τι θα ισχύει για τους Ευρωπαίους της Βρετανίας μετά το Brexit

Μέι: Τι θα ισχύει για τους Ευρωπαίους της Βρετανίας μετά το Brexit

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διαβεβαιώσεις για τα σχεδόν τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατά την διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής ενώπιον των 27 υπολοίπων ηγετών, τονίζοντας ότι επιθυμεί η συμφωνία να δώσει όσο τον δυνατόν περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον τους. 

Συγκεκριμένα, η κ. Μέι χώρισε σε τρεις κατηγορίες του Ευρωπαίους που ζουν στην Βρετανία:

Πρώτον, αυτούς που ζουν πάνω από 5 χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων.

Δεύτερη κατηγορία, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος του 2017) στη Γηραιά Αλβιόνα, στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής.

Τρίτη κατηγορία εκείνοι που θα φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., στους οποίους θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» περίπου δύο ετών. κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να προβούν σε αίτηση για άδεια παραμονής. 

Η κ. Μέι υποσχέθηκε ότι η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και δεν θα περιλαμβάνει μία σειρά από έγγραφα και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρά το γεγονός ότι η αγγλική πρόταση είναι θετική δεν είναι αυτή που είχαν ζητήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε, όσον αφορά το Brexit, «μπορείς να με πεις ονειροπόλο αλλά δεν είμαι ο μόνος» χρησιμοποιώντας τους στίχους του Τζον Λένον στο τραγούδι «Imagine», για να εξηγήσει ότι έχει ακόμα ελπίδες ότι τελικά μπορεί η Βρετανία να μην αποχωρήσει από την Ε.Ε «Θαύματα γίνονται», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως είναι και ρεαλιστής και «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν εποικοδομητικά το συντομότερο δυνατόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή