Γράφει ιστορία η Εθνική γυναικών

Γράφει ιστορία η Εθνική γυναικών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Aρωμα» από το έπος του ’87… μυρίζει η Εθνική μπάσκετ γυναικών που φιγουράρει για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, στην Πράγα, συντρίβοντας με χαρακτηριστική άνεση την Τουρκία (84-55) και εξασφαλίζοντας τη δεύτερη συμμετοχή της στο επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2018). Το ελληνικό μπάσκετ γυναικών βγήκε από τη διαχρονική αφάνειά του και ακολουθεί τα ιστορικά χνάρια της «χρυσής» Εθνικής του ’87, στοχεύοντας το βάθρο των μεταλλίων, είτε με νέα πρόκριση από τον αυριανό ημιτελικό ή με νίκη στον μικρό τελικό, μεθαύριο.

Η αρχηγός Εβίνα Μάλτση που δήλωσε πριν από μια ημέρα ότι «αν πρόκειται να πεθάνω, θέλω να γίνει φορώντας τη φανέλα της Εθνικής ομάδας», η Καλτσίδου, η Λύμουρα, η Σταμολάμπρου, η Σταμάτη, η Σπυριδοπούλου, η Νικολοπούλου, η Σωτηρίου, η Κοσμά, η Σπανού, η Χριστινάκη, αξίζουν συγχαρητηρίων για τη μέχρι τώρα πορεία τους, γιατί ανάγκασαν και τον πιο αδιάφορο φίλο του μπάσκετ να ακούσει και να μάθει τα ονόματά τους, αλλά και να τις χειροκροτήσει για τις ιστορικές νίκες που πέτυχαν και έστειλαν στις πατρίδες τους, τις εθνικές ομάδες της Σερβίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

«Είμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και το αξίζουμε απόλυτα. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Οταν φτάνεις στα ημιτελικά, δεν στοχεύεις στην τέταρτη θέση, αλλά στην κατάκτηση ενός μεταλλίου» δήλωσε η 39χρονη Μάλτση που πανηγύριζε με την ελληνική σημαία στην πλάτη της και χόρεψε συρτάκι με τις συμπαίκτριές της.

Η προπονητική προετοιμασία και καθοδήγηση του Κώστα Κεραμιδά και των συνεργατών του, Ελένης Καφαντάρη και Αγγελου Τσίκληρα χαίρει αναγνώρισης και επιβράβευσης για τη συνολική διαχείριση στον περιορισμό της δεδομένης κόπωσης, στην αποφυγή πανικού σε κάθε δυσμενή εξέλιξη των αγώνων και στην εφαρμογή δεύτερου και τρίτου πλάνου. Η Τουρκία… πρόλαβε να προηγηθεί 15-10 και 22-12, αλλά η Εθνική την «εξαφάνισε» στο τρίτο δεκάλεπτο (57-40) και έδωσε ρεσιτάλ στην τελευταία περίοδο.

Η εμπειρία της Λύμουρα πρόσφερε ηρεμία στις συμπαίκτριές της, ενώ οι 10 ασίστ που μοίρασε φανερώνουν την αποτελεσματική δημιουργία της, ενώ καθοριστική ήταν και η άμυνα «ζώνης» (ματς απ) που εφάρμοσε το τεχνικό επιτελείο.

ΕΛΛΑΔΑ: Σταμολάμπρου 6 (2), Σταμάτη, Λύμουρα 7 (1), Σπυριδοπούλου 3 (1), Μάλτση 26 (3), Νικολοπούλου 4, Σωτηρίου 3 (1), Κοσμά, Σπανού 11, Καλτσίδου 10 (2), Χρηστινάκη 9 (1).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπίλικιτς 2, Τσόρα 1, Τσακίρ 11, Ντεμιρμέν, Τσαγκλάρ 6, Αλμπέν 10, Τσανίτεθ 3, Χόλινσγουορθ 15, Ουνέρ, Σενιουρέκ 1, Κοκσάλ 6.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή