Το Κοράνι στην Αγία Σοφία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από την προσευχή και ανάγνωση του Κορανίου στον –χαρακτηρισμένο από το 1935 ως μουσείο– ναό, παρουσία, μάλιστα, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας. Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ, όπως ονομάζεται η αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ, μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας και διαχύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα από τους λογαριασμούς της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Αυτή η τελευταία χρήση του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως θρησκευτικού χώρου, κατά παράβαση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας που αποδόθηκε στον ναό το 1935, δεν είναι παρά μια σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων οι οποίες άρχισαν να δρομολογούνται το 2013. Εκτοτε, τόσο πριν όσο και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περυσινό Ιούλιο, ουκ ολίγοι Τούρκοι αξιωματούχοι και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν μιλήσει για την ανάγκη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του θρησκευτικού αισθήματος των υποστηρικτών του AKP.

Χθες, με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO Φραντσέσκο Μπανταρίν, ετέθη το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε στον κ. Μπανταρίν ότι η προσευχή στην Αγία Σοφία θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου. Και ανέφερε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ενημέρωση όλων των εθνικών επιτροπών της UNESCO από τις οποίες θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προκειμένου να προστατευθεί η φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», δήλωσε ο κ. Μπανταρίν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αμανατίδη, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε».

Καταδικαστική ανακοίνωση

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει καταδικαστική ανακοίνωση για την προσευχή στην Αγία Σοφία. «Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του Κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει», αναφερόταν μεταξύ άλλων. «Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία. Το τουρκικό κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει τη θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων. Οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον παγκόσμιο πολιτισμό», δήλωσε επί του θέματος ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. «Η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι μουσουλμανικό τέμενος. Αυτή η διάκριση είναι και αυτονόητη και δεδομένη για τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος.

Στο Αιγαίο

Παράλληλα, και χθες συνεχίστηκε η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, γεγονός το οποίο οδήγησε σε πέντε εικονικές αερομαχίες τουρκικών με ελληνικά F-16. Συγκεκριμένα, οι πέντε εμπλοκές καταγράφηκαν στον ίδιο χώρο (δυτικά της Λέσβου) μεταξύ 15.40 και 16.00. Ανά πέντε λεπτά καταγραφόταν μια εικονική αερομαχία, έως ότου η εξάδα τουρκικών μαχητικών που ενεπλάκη με τα ελληνικά εξήλθε του FIR Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή