Το 2018 η ολοκλήρωση αποκρατικοποίησης του Ελληνικού

Το 2018 η ολοκλήρωση αποκρατικοποίησης του Ελληνικού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικά για το 2018 μετατίθεται η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Η τελευταία έκδοση (13/6/2017) του συμπληρωματικού μνημονίου, που έχει στην κατοχή της η «Κ», «μεταφέρει» το οριστικό κλείσιμο της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους. Στην προγενέστερη έκδοση του μνημονίου (2 Μαΐου 2017) γινόταν λόγος για ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ελληνικού, δηλαδή το κλείσιμο της συναλλαγής, μέχρι το τέλος του 2017.

Στη συγκεκριμένη εκτίμηση, αντίστοιχα προσαρμόζεται και ο στόχος των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για τη φετινή χρονιά υποχωρεί σε 1,9 δισ. ευρώ (από 2,2 δισ. ευρώ αρχικά), ενώ αυξάνει ο αντίστοιχος στόχος για το 2018 στα 2,5 δισ. ευρώ (από 2,3 δισ. ευρώ αρχικά). Στο πρόγραμμα πρέπει να προστεθούν και τα έσοδα των προηγούμενων ετών, δηλαδή 0,3 δισ. ευρώ για το 2015 και 0,5 δισ. ευρώ για το 2016.

Τα προαπαιτούμενα για τις αποκρατικοποιήσεις που περιέχονταν στην αρχική έκδοση του συμπληρωματικού μνημονίου, παραμένουν ως έχουν. Ετσι η υιοθέτηση του επικαιροποιημένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), η υιοθέτηση νέας νομοθεσίας που στοχεύει στην αδειοδότηση καζίνο στην Αττική, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, παραμένουν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επίσης, προαπαιτούμενο συνιστά η δημιουργία του πλαισίου προετοιμασίας του στρατηγικού σχεδίου που θα αφορά στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τις θυγατρικές του εταιρείες. Από το πλαίσιο αυτό εξαιρούνται το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ και στόχο συνιστά η ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου του υπερταμείου μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.

Επίσης προαπαιτούμενο αποτελεί η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του υπερταμείου και των θυγατρικών του.

Πρόκειται για το γνωστό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθώς οι θεσμοί απαιτούν για τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο ένα πλαίσιο λειτουργίας βασισμένο περισσότερο σε κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με λιγότερες πολιτικές παρεμβάσεις.

Τέλος, το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει ότι το ελλιπές διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει στελεχωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ (ΕΔΗΣ) μέχρι τα μέσα Αυγούστου και τέλος μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση/καθορισμός της νέας διοίκησης στην Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων (ΕΤΑΔ).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή