Συμβασιούχοι: Σύσκεψη υπουργών για εξεύρεση συνολικής λύσης

Συμβασιούχοι: Σύσκεψη υπουργών για εξεύρεση συνολικής λύσης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολική λύση στο θέμα των συμβασιούχων αλλά και επιμέρους, για τις εξαγγελθείσες από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων, αναζητεί η κυβέρνηση. Την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επί του παρόντος αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία προξενεί σημαντική φθορά στην κυβέρνηση.

Το θέμα των συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται επί σειράν ετών στο Δημόσιο, όπως όλα δείχνουν θα αντιμετωπιστεί διά νομοθετικής ρύθμισης. «Αφού καταλήξουμε σε κάποια σαφή κριτήρια, θα πρέπει να πιστοποιήσουμε την πραγματική εργασιακή σχέση τους», δήλωσε σε συνέντευξή του (εφημερίδα F&M Voice) ο κ. Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας ότι η λύση που επεξεργαζόμαστε θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα, αλλά και με την ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει κατάχρηση της σύμβασης». Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Συντάγματος, ο μόνος τρόπος να καλυφθεί θέση μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο είναι μέσω του ΑΣΕΠ. Ως προς την ευρωπαϊκή οδηγία που επικαλείται ο υπουργός Εσωτερικών, προβλέπει πως είναι καταχρηστική κάθε εργασιακή σύμβαση η οποία δεν αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που παρέχει ο εργαζόμενος.

Εν τω μεταξύ, όπως είχε συμβεί και προ μηνών όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της μονιμοποίησης συμβασιούχων από τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εμφανίζονται και πάλι να είναι «σε διαφορετικό μήκος κύματος».

Αντικείμενο της διάστασης απόψεων αποτελούν αυτήν τη φορά οι εξαγγελθείσες από τον υπουργό Εσωτερικών 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το σχετικό αίτημα έχει σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι εν λόγω προσλήψεις, εφόσον γίνουν, θα εξαιρεθούν από τον συνολικό αριθμό προσλήψεων που προβλέπονται για το 2017 βάσει του μνημονιακού κανόνα 1 προς 4. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν εμπίπτουν στην αναλογία, καθώς αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αρκετοί δήμοι έχουν δηλώσει αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων τους από τα ανταποδοτικά τέλη, γεγονός που δημιουργεί «κενό» στο όλο σκεπτικό.

Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ξεκαθαρίζεται ότι στο μνημόνιο δεν προβλέπεται εξαίρεση για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσλήψεων και εφόσον γίνουν, με τα σημερινά δεδομένα, θα συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό προσλήψεων για το 2017. Βεβαίως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το θέμα έχει τεθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις, και οι θεσμοί δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Ως προς το γραπτό αίτημα του κ. Σκουρλέτη για τις 2.500 προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δηλώνουν άγνοια, αφού, όπως επισημαίνουν, δεν έχει παραληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή