Ελληνες ομογενείς οι συλληφθέντες

Ελληνες ομογενείς οι συλληφθέντες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oμογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι οι περισσότεροι από τους εννέα Ελληνες που κρατούνται από τις γαλλικές υπηρεσίες ως ύποπτοι για συμμετοχή στη μεταφορά σχεδόν δύο τόνων κοκαΐνης στην παραλία Lespicier κοντά στην πόλη Mimizan της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Φωτογραφίες τους, καθώς επίσης και αντίγραφα των διαβατηρίων τους έχουν ήδη διαβιβαστεί στις ελληνικές υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών, προκειμένου Αστυνομία, Λιμενικό και ΣΔΟΕ να συνδράμουν τις έρευνες των Γάλλων συναδέλφων τους.

Εξάλλου, είναι διάχυτη η πεποίθηση μεταξύ των Γάλλων και των Ελλήνων αξιωματούχων Ασφαλείας, ότι τα ίχνη και των «εγκεφάλων» της μεταφοράς των ναρκωτικών οδηγούν στην Ελλάδα. «Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι εννέα Ελληνες βρέθηκαν να ξεφορτώνουν δύο τόνους κόκας στον Βισκαϊκό κόλπο;» έλεγε χθες πηγή κοντά στην έρευνα.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους εννέα Ελληνες συλληφθέντες είναι ομογενείς από το Καζαχστάν, ενώ όλοι τους είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών. Εκτός από δύο που είναι αδέλφια, οι υπόλοιποι κρατούμενοι είναι –φαινομενικά τουλάχιστον– άσχετοι μεταξύ τους. Από την έρευνα στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., δεν προέκυψε προηγούμενη σύλληψή τους στην Ελλάδα. Ο ένας απ’ αυτούς ωστόσο έχει συγγενική σχέση με άτομο που, τον Μάρτιο του 2016, είχε συλληφθεί από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής για συμμετοχή σε κύκλωμα που προωθούσε μετανάστες από το Μεσολόγγι στην Ιταλία με μονοκινητήριο αεροπλάνο. Εκείνη η έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από πληροφορίες για από αέρος εισαγωγή κοκαΐνης από την Ιταλία όμως, κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν βρεθεί ναρκωτικά αλλά επτά παράτυποι μετανάστες.

Από τον φάκελο με τα στοιχεία των «εννέα» που διαβίβασαν οι Γάλλοι αστυνομικοί και την επεξεργασία των δεδομένων από Ελληνες αξιωματούχους, προκύπτει επίσης ότι οι εννέα Ελληνες δηλώνουν διευθύνσεις κατοικίας σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Περιστέρι, ενώ δεν προκύπτει να έχουν κάποια σταθερή επαγγελματική δραστηριότητα.

Το ένα από τα εννέα ελληνικά διαβατήρια ανήκει σε άτομο με αραβικό όνομα που έχει γεννηθεί στη Βαγδάτη, ενώ για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί ακόμα ένας Ισπανός και ένας Μολδαβός.

Οι επτά από τους συνολικά έντεκα συλληφθέντες, όπως επίσης και 1,2 τόνοι κοκαΐνης εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στην παραλία Lespicier. Στην πορεία της έρευνας και χάρη σε ένα χαρτί με σημειώσεις που βρέθηκε στην κατοχή του ενός, εντοπίστηκαν τέσσερις ακόμα Ελληνες και επιπλέον 600 κιλά κόκας σε σπίτι – κρησφύγετο στην περιοχή Escource, κοντά στην ακτή.

Το πλοίο «μάνα»

Μέχρι και χθες, οι γαλλικές υπηρεσίες αναζητούσαν το πλοίο «μάνα» απ’ όπου πιθανολογείται ότι ξεφορτώθηκαν τα ναρκωτικά που οι συλληφθέντες μετέφεραν στην ακτή με τα δύο φουσκωτά ταχύπλοα σκάφη τους. Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν διέθεταν σχετική ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι τα ναρκωτικά βρέθηκαν χάρη σε μαρτυρία αυτόπτη που ενημέρωσε τις Αρχές για ύπαρξη ναυαγών ανοικτά της πόλης Mimizan της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή