Μπαράζ επαφών με επίκεντρο το Κυπριακό

Μπαράζ επαφών με επίκεντρο το Κυπριακό

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η αναπόφευκτη σύνδεσή τους με το Κυπριακό (καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί χώρα της Ε.Ε.) τέθηκαν χθες επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι διεργασίες ενόψει της επικείμενης έναρξης της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, αλλά και οι συζητήσεις για την εκπόνηση του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση εκείνο που κατέθεσε μόλις προχθές ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ήταν επαρκείς αφορμές για τις πολύωρες επαφές τις οποίες είχαν χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, τόσο μεταξύ τους όσο και με ηγέτες και αξιωματούχους της Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την τελευταία συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου ετέθη επί τάπητος η ευρωτουρκική διάσταση του Κυπριακού, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το έγγραφο Εϊντε. Από την Αθήνα τονίζεται μετ’ επιτάσεως η σημασία της συνάντησης Τσίπρα – Γιλντιρίμ, υπό την έννοια ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός συνήθως αναλαμβάνει κάθε «ειδική αποστολή» για λογαριασμό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως εκ τούτου υφίσταται αισιοδοξία τουλάχιστον διότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος. Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία είναι και άμεσα εμπλεκόμενη στη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Επίσης, συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Μακρόν συμφώνησαν με τις απόψεις της Λευκωσίας. «Στις δύο συναντήσεις υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις οι οποίες συνοψίζονται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε εν έτη 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παραμονή κατοχικού στρατού σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ως προς τη συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική». Το έγγραφο Εϊντε, στο οποίο η Λευκωσία αναμενόταν να στείλει τον σχολιασμό της ήδη από χθες το βράδυ, αντιμετωπίζεται με αρκετό σκεπτικισμό όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Αθήνα. Φαίνεται ότι αρκετές από τις διατυπώσεις οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τον κ. Εϊντε δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις που τίθενται από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Σε κάθε περίπτωση, πριν από το μεσημέρι σήμερα, οι παρατηρήσεις τόσο από τη Λευκωσία και την Αθήνα όσο και από την Αγκυρα και την τουρκοκυπριακή πλευρά (η Βρετανία παρότι εγγυήτρια δεν καταθέτει σε αυτή την προκαταρκτική φάση κάποια άποψη) θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του κ. Εϊντε, προκειμένου εκείνος να συγκεράσει τις διαφορές και να συντάξει ένα έγγραφο το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους. Πληροφορίες για αναλόγως συγκρατημένη υποδοχή του εγγράφου Εϊντε μεταδίδονται και από τα Κατεχόμενα. Χθες το βράδυ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναχώρησε για την Αγκυρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελική επεξεργασία των θέσεων και των σχολιασμών του εγγράφου Εϊντε. Σημειώνεται ότι συνολικά το αρχικό έγγραφο που έστειλε ο κ. Εϊντε αριθμούσε περίπου εννέα σελίδες και, εξ όσων φαίνεται έως αυτή τη στιγμή, οι παρατηρήσεις έχουν μεγαλύτερη έκταση.

Επίσκεψη στην Αθήνα σχεδιάζει ο Μακρόν

Η κατάλληλη ημερομηνία για επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα αναζητείται από το γραφείο του σε συνεργασία με το Μαξίμου. Σε σύντομη συνομιλία που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στο Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα και συμφωνήθηκε η μεταξύ τους επικοινωνία, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή στιγμή ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο κ. Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup, κάνοντας λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξη που παρείχε στην Αθήνα σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μακρόν επανήλθε, λέγοντας ότι δεν έχουμε ακόμη τελειώσει, αλλά άνοιξε ο δρόμος. Και σε αυτή την παρατήρηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «πράγματι, πρέπει τώρα να συνεχίσουμε από κοινού με προσεκτικά βήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή