Συμφωνία ομίλου Λάτση – Δημοσίου για τις αλλαγές στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ

Συμφωνία ομίλου Λάτση – Δημοσίου για τις αλλαγές στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές που ενισχύουν τον ρόλο του ομίλου Λάτση στη διοίκηση των ΕΛΠΕ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που συνεδρίασε χθες, ενόψει της σημερινής εξ αναβολής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Συγκεκριμένα, αναβαθμίζεται σε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, με αυξημένες αρμοδιότητες, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, έως σήμερα γενικός διευθυντής οικονομικών του ομίλου, ενώ εισέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο, στη θέση του κ. Ζαφείρη που αποχωρεί, ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ. Ο κ. Σιάμισιης θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη των οικονομικών και επιπλέον της στρατηγικής, των συμμετοχών των ΕΛΠΕ και των προμηθειών, εκτός του αργού πετρελαίου, ενώ θα αναλάβει και την εποπτεία της γενικής διεύθυνσης πληροφορικής και συστημάτων.

Ο κ. Αλεξόπουλος θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης διατηρεί τις αρμοδιότητες της προμήθειας αργού, των διυλιστηρίων και των διεθνών συνεργασιών του ομίλου, ενώ ο πρόεδρος Ευστάθιος Τσοτσορός θα έχει την ευθύνη των νομικών υπηρεσιών και της εταιρικής επικοινωνίας.

Οι αλλαγές αυτές, που είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ομίλου Λάτση, διαμορφώνουν μια νέα ισορροπία στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, αντιπροσωπευτικότερη της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση  του πρωθυπουργού πως «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Ο όμιλος Λάτση διά της Paneuropean κατέχει το 45,5% των ΕΛΠΕ και το Δημόσιο διά του ΤΑΙΠΕΔ το 35,5%. Το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση των κ. Τσοτσορού και Στεργιούλη, στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, έσπασε μια προηγούμενη πρακτική, βάσει της οποίας, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των δύο μετόχων, το Δημόσιο διόριζε πρόεδρο και διευθύνοντα, πλην όμως ο διευθύνων αποτελούσε επιλογή της Paneuropean.

Ωστόσο, η πίεση της τελευταίας για αλλαγές στη διοίκηση δεν αντανακλά απλώς την ενόχλησή της για τους συσχετισμούς στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά την ανησυχία της για την πορεία της εταιρείας όταν οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές όπως στην παρούσα συγκυρία. Μια τέτοια πηγή ανησυχίας είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους, η οποία στην παρούσα συγκυρία, που τα περιθώρια διύλισης στην παγκόσμια αγορά είναι μεγάλα, κρύβεται κάτω από τα υψηλά κέρδη. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες αλλάξουν, θα αποτελέσει πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Αλλες πηγές προβληματισμού είναι η αξιοποίηση των συμμετοχών του ομίλου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, αλλά και η στρατηγική των ΕΛΠΕ στην ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ στο μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν με το ΤΑΙΠΕΔ, και το οποίο θα τεθεί υπό την έγκριση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 6 Ιουλίου, έχουν παραχωρήσει προς πώληση τη συμμετοχή τους στον ΔΕΣΦΑ (35%) υπό προϋποθέσεις και όρους, με βασικότερο την αποτίμηση της εταιρείας από ανεξάρτητο εκτιμητή με την οποία συνδέει και το ύψος του τιμήματος που θα διαμορφωθεί στον επικείμενο διαγωνισμό. Είναι επίσης γνωστό ότι τα ΕΛΠΕ έχουν αναθέσει σε διεθνή σύμβουλο μελέτη για την επαναξιολόγηση των συμμετοχών τους ανά δραστηριότητα, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής τους στη βάση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στις αγορές που δραστηριοποιούνται αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για είσοδο σε νέους τομείς.

Η εταιρεία ΕΛΠΕ Α.Ε. με χθεσινή ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο γνωστοποίησε τον διορισμό του κ. Γιώργου Αλεξόπουλου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Στρατή Ζαφείρη, ως εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τη νέα σύνθεσή του.

Σήμερα στις 10.30 το πρωί συνέρχεται σε σώμα η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας για να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2016 και τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή