Ο ζωγραφικός κήπος του Αντώνη Στάβερη δίνει χρώμα στο «Φουγάρο»

Ο ζωγραφικός κήπος του Αντώνη Στάβερη δίνει χρώμα στο «Φουγάρο»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από λίγα χρόνια άνοιξε τις πόρτες του το «Φουγάρο», η φιλοδοξία της Φλωρίκας Κυριακοπούλου ήταν να γίνει ένας χώρος όπου θα συναντιέται η ζωή με την τέχνη, επί ίσοις όροις. Ως επιχειρηματίας, εικαστικός, συλλέκτρια (για ένα χρονικό διάστημα ήταν μάλιστα και δημοσιογράφος), δεν ήθελε απλώς να αναπαλαιώσει το παλιό βιομηχανικό κτίριο της κονσερβοποιίας «Ανθός» στο Ναύπλιο αλλά να του εμφυσήσει νέα πνοή προσκαλώντας την τοπική κοινωνία να συμμετέχει στην προσπάθεια.

Ο στόχος ήταν να καλλιεργήσει μια διαφορετική συνθήκη δημιουργικότητας, σε μια ιστορική πόλη που φημίζεται για τα μνημεία της αλλά θα μπορούσε να έχει και μια καλλιτεχνική δυναμική. Στο «Φουγάρο» το καφέ και το εστιατόριο συνυπάρχουν με μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη για ανθρωπιστικά ενδιαφέροντα, εργαστήρια για παιδιά αλλά και για ενηλίκους, αίθουσα τέχνης με φόντο έναν δροσερό κήπο.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στην κοντινή γειτονιά βρίσκονται το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου αλλά και ένα παράρτημα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για «κύτταρα» που μπορούν να λειτουργήσουν οργανικά και να προσελκύσουν επισκέπτες που έχουν επίπεδο και αξιώσεις.

Για το φετινό καλοκαίρι, η γκαλερί του «Φουγάρου» σε συνεργασία με την Ελισάβετ Σακαρέλη φιλοξενεί έργα του Αντώνη Στάβερη, μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το αφιέρωμα καλύπτει όλες τις ενότητες από τη δουλειά του ζωγράφου, ο οποίος έχει κερδίσει και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2010 για καλλιτέχνη κάτω των 40 ετών. Στην Αθήνα είχαμε δει πρόσφατα έργα του στον χώρο της Συλλογής Φέλιου.

Εχοντας κατοικήσει για λίγο στο Παρίσι και στο Βερολίνο, ο Στάβερης επιστρέφει στα πάτρια με μία σειρά αστικών νυχτερινών όψεων της Αθήνας. Αυτό όμως που τραβά το βλέμμα στην έκθεση του Ναυπλίου είναι οι συνθέσεις με φυτά και άνθη. Ηδη, σε παλαιότερα έργα του η χλωρίδα έκανε αισθητή την παρουσία της. Ομως αυτή τη φορά διεκδικεί μεγαλύτερη θέση στις συνθέσεις του ζωγράφου. Με την υπομονή του προσεκτικού παρατηρητή, καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες των φύλλων, του μίσχου, της ανθοφορίας, τοποθετώντας στα έργα του συστάδες από γλάστρες.

Αν και με την πρώτη ματιά παραπέμπουν σε νεκρές φύσεις με φυτά, ο Αντώνης Στάβερης ανεβάζει την ένταση σε ένα ζωγραφικό είδος «χαμηλών τόνων», συνομιλώντας με το φως και τα χρώματα. Τολμηροί συνδυασμοί από διαφορετικές υφές, συγγενείς και αναπάντεχοι χρωματικοί τόνοι και εναλλαγές σε κλίμακες και μεγέθη μετατρέπουν αυτά τα έργα σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες «προσωπογραφίες» φυτών. Πάνω απ’ όλα φανερώνουν την ευαισθησία του ίδιου του καλλιτέχνη που ξέρει να ασχολείται με ένα θέμα τρυφερό. Αν περάσετε μια βόλτα από το Ναύπλιο, αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε μια στάση στον νοερό και ζωγραφικό κήπο του «Φουγάρου» για να δροσιστούν το σώμα αλλά και η ψυχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή