Η Γερμανία εναντίον του Twitter

Η Γερμανία εναντίον του Twitter

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χάικο Μάας ίσως μάθει σύντομα πού οδηγεί ο δρόμος που είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις. Σοσιαλδημοκράτης και ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, έχει εξαγγείλει φιλόδοξα σχέδια για την κάθαρση του Ιντερνετ από την επιθετική και προσβλητική γλώσσα. Ωστόσο, η εκστρατεία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στα γερμανικά γραφεία του Twitter και του Facebook και δεν αποκλείεται ο ίδιος να εγγραφεί στα βιβλία Ιστορίας ως ο πολιτικός που ανέστειλε την ελευθερία έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα του.

Το νομοσχέδιο του Μάας, που βασίζεται στη δυνατότητα άσκησης αγωγής σε περιπτώσεις διαδικτυακών προσβολών, συκοφαντικής δυσφήμισης ή προτροπής σε ανταρσία, έχει στόχο να αντιμετωπίσει ποικίλα υπαρκτά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης εγκλημάτων μίσους εναντίον ενός και πλέον εκατομμυρίων νέων μεταναστών και προσφύγων. Επιπλέον στρέφεται κατά των ψευδών ειδήσεων, που, κατά τη γνώμη του Μάας, βοήθησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Και έρχονται μετά τις προσπάθειες του ίδιου να πείσει τις μεγάλες επιχειρήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αυτορρυθμιστούν. Παρά τις υποσχέσεις του Facebook να περιστείλει την επικίνδυνη ρητορική, ο Μάας αναφέρει ότι η επιχείρηση σβήνει μόλις 39% του περιεχομένου που επισείει ποινές και το Twitter, μόλις το 1%. Υστερα από χρόνια διαπραγματεύσεων και υπομονής, ο Γερμανός υπουργός έφτασε στα όριά του.

Πρόσφατα πρότεινε έναν νόμο που υποχρεώνει τα social media να σβήνουν το εμφανώς παράνομο περιεχόμενο εντός 24 ωρών και το λιγότερο σαφές περιεχόμενο εντός μιας εβδομάδας από την προσφυγή. Αν δεν συμμορφωθούν τα δίκτυα, αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 50 εκατ. ευρώ. Ο νόμος αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο προτού αναστείλει τις εργασίες του για τις καλοκαιρινές διακοπές. Αλλά ακόμη και ως πρόταση οι επιπτώσεις για την ελευθερία έκφρασης προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας.

Το Twitter μπλοκάρει πλέον λογαριασμούς στη Γερμανία ακόμη κι όταν έχουν την παραμικρή υπόνοια ρητορικής μίσους. Ενας από αυτούς είναι ο @einzelfallinfos, που μεταφράζεται «μεμονωμένα περιστατικά».

Ο λογαριασμός διακωμωδεί τη διαδεδομένη αφήγηση στη Γερμανία ότι τα εγκλήματα από πρόσφυγες και μετανάστες είναι «μεμονωμένα περιστατικά», κάτι που οι χρήστες του λογαριασμού αμφισβητούν.

Αντιθέτως, πιστεύουν ότι υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη σειρά σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών από νέους άνδρες αραβικής συνήθως καταγωγής. Από τις 15 Μαΐου ο λογαριασμός δεν είναι προσβάσιμος στη Γερμανία. Οταν ρώτησα το Twitter γιατί μπλόκαραν τον λογαριασμό και πόσοι ακόμη δεν είναι προσβάσιμοι στη χώρα, εκπρόσωπος Τύπου είπε: «Δεν σχολιάζουμε ατομικούς λογαριασμούς για λόγους ιδιωτικού απορρήτου και ασφάλειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή