Περί ισότητας ανδρών – γυναικών

Περί ισότητας ανδρών – γυναικών

Κύριε διευθυντά

Η εθνομητέρα, ενώ δεν υφίσταται στον προφορικό λόγο ούτε καν στα λεξικά αυτή η λέξη, ξεχωρίζει από μακριά καθώς έρχεται τρέχοντας, σηκώνοντας κουρνιαχτό και σε λίγο θα είναι προ των πυλών. Εθνοπατέρες ήταν κάποτε οι 300 βουλευτές. «Πατέρες του Εθνους» τους έλεγαν, ειρωνικά συνήθως, κάποτε όμως ίσως και κυριολεκτικά. Στην εποχή μας γέμισε η Βουλή από γυναίκες κι ενώ ανθίσταται ακόμη η γλώσσα μας, δεν πρέπει να είναι μακριά η μέρα που αυτή η λέξη θα κατασκευασθεί.

Και θα είναι το αγλάισμα της νέας εποχής. Της εποχής της μητριαρχίας, που επελαύνει. Πολλοί θεωρούν ότι με τις γυναίκες στην ηγεσία των χωρών θα σταματήσουν οι πόλεμοι. Τι κι αν με τη Μάργκαρετ Θάτσερ στο τιμόνι της Αγγλίας ξεκίνησε ο πόλεμος στα νησιά Φόκλαντ, τι κι αν η Ισραηλινή Γκόλντα Μέιρ ανεδείχθη εξίσου σκληρή με τους άντρες συναδέλφους της ηγέτες, τι κι αν οι βασανίστριες στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκεντρώσεων ήσαν πολύ σκληρότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους, τι κι αν στα αμερικανικά στρατόπεδα βασανιστηρίων στο υποταγμένο Ιράκ, οι γυναίκες αναδείχθηκαν πολύ απαισιότερες των ανδρών, παρ’ όλα ταύτα, «η γυναικεία ευαισθησία» παραμένει κυρίαρχη φράση, αλλά ως σλόγκαν μόνο, δυστυχώς. Ετοιμασθείτε λοιπόν, φίλοι μου, στρώνοντας κόκκινα μεταξωτά χαλιά, να υποδεχθείτε αυτή τη νέα λέξη «εθνομητέρα».

Μόνο που αυτή –τι κρίμα– φοβούμαι ότι θα προκύψει τη μέρα που το πρώτο συνθετικό της λέξεως θα έχει χαθεί.

Θεμος Γκουλιωνης

Οφθαλμίατρος – Ναύπλιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή