Οι αγορές είναι ακόμη μακριά

Οι αγορές είναι ακόμη μακριά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ήραν φόρα μεγάλη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως όλοι όταν μιλούν για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν, διαβεβαιώνουν όπου σταθούν και βρεθούν, κυρίως όμως στα τηλεοπτικά παράθυρα, τα οποία ξεχειλίζουν από φιλοκυβερνητικούς μονολόγους, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκδώσει νέους ομολογιακούς τίτλους. Είναι όμως διαφορετικό να εκδοθούν κάποιοι τίτλοι, σε μικρά ποσά, με μόνον σκοπό τη δοκιμή των προδιαθέσεων των παικτών στις αγορές κεφαλαίου και εντελώς διαφορετική κατάσταση η περίφημη «επιστροφή στις αγορές».

Η επιστροφή στην κανονικότητα, που χάθηκε ξανά το 2015, έχει πολλά εμπόδια ακόμη. Για παράδειγμα, χρειάζεται να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Αν κρίνουμε από την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε προ δύο ημερών το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν του δίνουν την αναλογούσα σημασία στο Μαξίμου.

Χρειάζεται επίσης να βρεθεί ένας και καλύτερα δύο οίκοι αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poor’s, κ.λπ.) να βαθμολογήσουν τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει ο γενναίος επενδυτής. Αν κάποιοι, εγχωρίως, συμπεριφέρονται ως να ξεχνούν τις ευθύνες τους, οι επαγγελματίες επενδυτές γνωρίζουν ότι από την Ελλάδα κέρδισαν καλά πριν από το 2009, έχασαν όμως σοβαρά ποσά με το «κούρεμα» του 2012. Επιπλέον, κανείς δεν ξεχνά τις τρομακτικές διαρθρωτικές αδυναμίες, τις παλινωδίες και τους τραμπουκισμούς της πολιτικής τάξης. Στα γραφεία των επενδυτών αξιολογούν τον κίνδυνο στο γεγονός ότι τα μισά νοικοκυριά δεν πληρώνουν τα χρέη τους, πάρα πολλά από αυτά έχοντας πολιτικά κίνητρα ή απλώς δολιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει, μετά το προσεχές καλοκαίρι, να επιστρέψει στις αγορές, αφού είναι σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα αρνηθούν ένα νέο δανεισμό. Οσο χειρότερα προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο ακριβότερα θα μας κοστίσει. Ετσι, αυτήν τη στιγμή το κόστος δανεισμού εκτιμάται σε 6% (ΔΝΤ) μέχρι 5,2% (επενδυτικοί οίκοι Λονδίνου) και όχι κάτω απ’ αυτό. Αν βεβαίως είχαμε κλείσει τη δεύτερη και τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν σπαταλούσε χρόνο και ευκαιρίες, θα είχαμε πάρει το QE και θα βγαίναμε στις αγορές στο 3,5% με 4,5%. Η βλάβη από την επιλογή των πολιτών τον Σεπτέμβριο του 2015 συνεχίζεται.

Η σωτηρία της χώρας πρέπει να περάσει στα χέρια του καπιταλιστικά υγιούς ιδιωτικού τομέα και όχι των χειροκροτητών του υπουργικού συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή