Ο τετραγωνισμός ενός καπέλου

Ο τετραγωνισμός ενός καπέλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν είναι λίγα τα άλυτα προβλήματα, των μαθηματικών και της λογικής, που βασανίζουν από παλιά ειδικευμένους και ερασιτέχνες. Η αρχαιότητα μας κληροδότησε τον πονοκέφαλο πώς να τετραγωνίσουμε τον κύκλο με κανόνα και διαβήτη, πώς να τριχοτομήσουμε μια γωνία και πώς να διπλασιάσουμε τον κύβο, το περίφημο «δήλιον πρόβλημα». Αν τα λύσει κανείς αυτά, χωρίς όμως να κλέψει χρησιμοποιώντας άλλα όργανα και άλλες μεθόδους, τότε, εφόσον είναι χαλκέντερος, μπορεί να ασχοληθεί με το «στομάχιον του Αρχιμήδη» ή με το πόσο στάρι χωράει πάνω σε μια σκακιέρα, αν σε κάθε τετράγωνο διπλασιάζεται ο αριθμός των σπυριών που τοποθετούνται στο αμέσως προηγούμενο (977.677.436.907 τόνοι, σύμφωνα με έναν μετριοπαθή υπολογισμό). Κι όταν ξεμπερδέψει μαζί τους, ας προχωρήσει στην επίλυση αινιγμάτων από την περιοχή της Ιστορίας πια: Ποιοι και γιατί κατασκεύασαν τα τεράστια, πανομοιότυπα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα, τι σημαίνουν οι μεγαλιθικοί σχηματισμοί στο Στόουνχεντζ, ποια μηνύματα από τα αστέρια είναι αποτυπωμένα στα αγρογλυφικά, «ήταν Ελλην ο Χριστός;» κ.ο.κ.

Οι νικητές σε αυτό το πνευματικό σαρβάιβορ θα έχουν έπειτα την ευκαιρία και τη χαρά να καταπιαστούν με το μέγα θέμα. Δεν εννοώ τον δίσκο της Φαιστού, για τον οποίο η αγορά διαθέτει ήδη πάνω από εκατό ευφάνταστες ερμηνείες. Μιλάω για το ήδη θρυλικό καπέλο που επέλεξε να φορέσει η βασίλισσα Ελισάβετ, αντί τελετουργικού στέμματος, για να διαβάσει στη Βουλή των Λόρδων τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας βρετανικής κυβέρνησης, που η αλαζονεία και η μετριότητα της κ. Τερέζας Μέι φρόντισαν να την αποδυναμώσουν: γαλάζιο, με γαλάζιες μαργαρίτες πάνω του, και με τα κίτρινα κουμπώματα των λουλουδιών, δίκην γύρης, να ψευτοφέρνουν σε αστέρια. Η θαυμαστή παράδοση των ιπποδρομιών του Ασκοτ στα καλύτερά της.

«Φρενίτιδα στα σόσιαλ μίντια» έγραψαν τα σόσιαλ μίντια, καθώς και τα μίντια που παρακολουθούν με ευλάβεια τι τρέχει στα σόσιαλ μίντια. «Κρυφό μήνυμα της βασίλισσας», «το καπέλο της Ελισάβετ λέει όχι στο Μπρέξιτ», «τα πέντε λουλούδια είναι σε σχήμα ανάποδου τραπεζίου, άρα η βασίλισσα είναι δυσαρεστημένη και δεν θα δεχτεί επισήμως στα ανάκτορα την πρωθυπουργό». Πόθεν το συμπέρασμα; Φως φανάρι. Το καπέλο ήταν γαλάζιο, όπως η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πέντε κόκκοι της γύρης κίτρινοι, όπως τα αστέρια του ευρωπαϊκού λαβάρου, ε, ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Τετράγωνη λογική. Ικανή να τετραγωνίσει κι έναν καπελόκυκλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή