Παυλόπουλος: Επιδιώκουμε δίκαιη λύση για το Κυπριακό

Παυλόπουλος: Επιδιώκουμε δίκαιη λύση για το Κυπριακό

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα έχει θέσει όλα τα κρίσιμα εθνικά της θέματα εντός του ευρωπαϊκού και ευρύτερου διεθνούς πλαισίου», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος, προσφωνώντας κατά το επίσημο δείπνο τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρ. Ράντεφ.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες περιείχε η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ.Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει θέσει όλα τα κρίσιμα εθνικά της θέματα εντός του ευρωπαϊκού και ευρύτερου διεθνούς πλαισίου», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί σταθερής και αμετάβλητης στρατηγικής επιλογής, η οποία καθιστά απολύτως διαυγείς τις θέσεις της χώρας, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εκάστοτε διαβουλευομένων μερών.

Ως προς το Κυπριακό, το οποίο -όπως σημείωσε- αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. «Όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο έως και καταστροφικό προηγούμενο ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της κυριαρχίας κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.

Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ΄ εκείνα του Αιγαίου, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ΄ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά μας σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, δοθέντος ότι η φιλία και η καλή γειτονία, τις οποίες εμείς σταθερά επιδιώκουμε, αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

Τέλος, ως προς την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «κάθε μορφής προκλητική παραχάραξη της ιστορίας, που αποπνέει μάλιστα και αλυτρωτισμό, συνιστά παραβίαση της αρχής της καλής γειτονίας και βεβαίως ουδόλως ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι με βάση τα προαναφερθέντα καθίσταται απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα προσδιορίζει τη στάση των γειτονικών μας χωρών -και αναμένει να πράττουν κι αυτές το ίδιο- υπό το πρίσμα του σεβασμού, πρώτον, του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, δεύτερον, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και, τρίτον, της Ιστορίας. Υπ΄ αυτή την τριπλή προϋπόθεση είναι έτοιμη και πρόθυμη να υποστηρίξει τόσο την ευρωπαϊκή προοπτική τους, όσο και την προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε πολύ ευτυχείς που είστε πλέον εταίροι και σύμμαχοι μας τόσο εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και στο ΝΑΤΟ, που σήμερα επαναπροσδιορίζει τον πάντοτε σημαντικό για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ρόλο του, προσαρμόζοντάς τον στα δεδομένα και τις ανάγκες της νέας εποχής. Επιπλέον, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας για ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν. Φυσική, άλλωστε, απόρροια του ότι, στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, οι ήδη στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αναπτύχθηκαν έτι περαιτέρω, είναι και το γεγονός ότι το Γ′ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Σόφια, απέδειξε και ανέδειξε το εύρος των σημερινών και τις προοπτικές μελλοντικών συνεργειών μας. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν αυτή την εξαίρετη διαδρομή ως προς τις διμερείς τους σχέσεις, η οποία γεννά περαιτέρω ευοίωνες προοπτικές τόσο για τις ίδιες τις χώρες μας και τις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Τόνισε, επίσης, ότι «σ΄ αυτό δε το πλαίσιο θέλω να ελπίζω ότι θα λυθούν οι υφιστάμενες σήμερα μεταξύ μας εκκρεμότητες ως προς τον επαναπατρισμό πολιτισμικών κειμηλίων που ανήκουν, κατά ιστορικώς απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, σε κάθε μια από τις χώρες μας» και κατέληξε υπογραμμίζοντας, ότι η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας.

«Οι χώρες μας διατηρούν ενισχυμένη και πολύπλευρη συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο για διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαμορφώνουν ένα σημαντικό πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχοντας αφήσει προ πολλού κατά μέρος ιστορικές διαφορές και οικοδομήσει μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την στενή συνεργασία, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας για όλες τις χώρες της περιοχής», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή