Η δικαίωση για τους σιδηροδρόμους ήρθε τρία χρόνια μετά

Η δικαίωση για τους σιδηροδρόμους ήρθε τρία χρόνια μετά

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανηγύρισαν πολλοί στην κυβέρνηση και στους σιδηροδρόμους την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κλείσιμο του φακέλου του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Αίσια έκβαση μιας υπόθεσης που πάντως πολεμήθηκε παλαιότερα από τη σημερινή κυβέρνηση, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά και τους συνδικαλιστές, αφού μοιραία συνδέθηκε με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πραγματικά δικαιωμένος λοιπόν είναι ο Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.), που δρομολόγησε αυτή την εξέλιξη το καλοκαίρι του 2008, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών. Τότε ξεκίνησε η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ που έχει πάντως ακόμα δρόμο… Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2012-14 έγιναν όλες εκείνες οι αναγκαίες κινήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευθέτηση του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων, ενώ παράλληλα προχώρησε η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Οι κρατικές ενισχύσεις –για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,08 δισ. ευρώ– σε περίπτωση που δεν λυνόταν το πρόβλημα έπρεπε να επιστραφούν από την εταιρεία στο Δημόσιο, με προφανές το αδιέξοδο για την εταιρεία, θυμίζει ο σήμερα αντιπρόεδρος της Ν.Δ. «Θέλω να ελπίζω ότι η κυβέρνηση, που είδε από την αρχή με καχυποψία το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κάνοντας άμυνα οπισθοφυλακών για το τελευταίο θέμα, θα προχωρήσει αμέσως στην υπογραφή της σύμβασης με την Trenitalia», σημειώνει.

Η επιδιωκόμενη

έξοδος της Αθήνας στις αγορές και η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει οτιδήποτε συγκεκριμένο για τη διευθέτηση του χρέους γεννούν έριδες και φέρνουν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Κατανοητό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι προμήθειες για τους αναδόχους μιας έκδοσης 4 δισ. ευρώ (έως και 3% για περίπτωση όπως η ελληνική) υπολογίζονται άνω των 100 εκατ… Στο επίκεντρο της κριτικής έχουν βρεθεί ο σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, ο Κορεάτης Κιμ (κληροδότημα της εποχής Βαρουφάκη), και η Rothchild. Οι δύο δηλαδή ξένοι ειδικοί που συνεπικουρούν την κυβέρνηση στα θέματα αυτά. Το ζήτημα αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς η διελκυστίνδα μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών θα εντείνεται για την εξασφάλιση συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο για αναδοχές, όπως και με τις τράπεζες.

Η επιστροφή της L&R Properties

Η London & Regional Properties (L&R Properties) βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες και ιδιώτες για την εξαγορά, κυρίως, τουριστικών συγκροτημάτων, αλλά και εμπορικών ακινήτων. Μάλιστα, η αξία των επενδύσεων αυτών μπορεί να φθάσει έως και τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από κύκλους της εταιρείας. Οι κυοφορούμενες συμφωνίες αφορούν εξαγορές τουριστικών συγκροτημάτων στις Κυκλάδες και την Κρήτη, καθώς και σε στρατηγικές επενδύσεις στην Αθήνα. «Η London & Regional Properties είναι ένας στρατηγικός επενδυτής με πολύ μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Είναι μια ιδιωτική εταιρεία, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να παίρνει μακροχρόνιες θέσεις, σε αντίθεση με πολλά διεθνή funds που σε μεγάλο βαθμό επιζητούν γρηγορότερα κέρδη», σημειώνει μιλώντας στη στήλη ο manager της, Ν. Κωνσταντινίδης. Στη Ρόδο εξαγόρασε πρόσφατα το ξενοδοχείο Amathus έναντι 30 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του, ενώ έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για την Κύπρο. Πρόσφατα εξαγόρασε logistics park αξίας 60 εκατ. στο Ζάγκρεμπ.

Αναζητούνται δύο μέλη στο ΤΑΙΠΕΔ

Επιτέλους, έπειτα από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ η πίεση για να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις είναι μεγαλύτερη από ποτέ, το ΤΑΙΠΕΔ, εδώ και εννέα μήνες, λειτουργεί με τριμελές συμβούλιο μετά την υπουργοποίηση του πρώην προέδρου του Στ. Πιτσιόρλα και την προ καιρού παραίτηση ενός ακόμη μέλους. Αναζητούνται, δηλαδή, τουλάχιστον δύο μέλη. Τη σχετική διαδικασία «τρέχει» η Egon Zehnder, αν και στην αγορά υπάρχει η πεποίθηση πως το νέο Δ.Σ. θα επιλεγεί όχι μόνον από την Egon και το υπερταμείο, αλλά και από την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών…

Pimco και Greylock μείωνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα

Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά», ωστόσο, οφείλουμε να το σημειώσουμε: Η Pimco (φωτ.), ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στις διεθνείς ομολογιακές αγορές, αποκάλυψε προ μηνός πως το τελευταίο διάστημα και ενώ οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ανέκαμπταν, μείωσε την έκθεσή του στην Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Greylock σημειώνει πως χρησιμοποίησε την πρόσφατη άνοδο των τιμών στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ως ευκαιρία για έξοδο από αυτά και τοποθέτηση σε μεγαλύτερες διάρκειες ελληνικών ομολόγων. Στη Citigroup ορισμένοι διαχειριστές πιστεύουν πως η μεγάλη διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τα άλλα συγκρίσιμα χρεόγραφα της ευρωπαϊκής περιφέρειας δημιουργεί προϋποθέσεις για κέρδη σε όσους τοποθετηθούν τώρα. «Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά ομολόγων εν ευθέτω χρόνω και η αγορά να κλείσει το spread μεταξύ των χωρών της περιφέρειας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το συμπέρασμα; Οπως συμβαίνει με όλες τις επενδυτικές επιλογές, κάθε κίνηση έχει και το ρίσκο της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή