Ηχηρό «όχι» από την Ε.Ε. στην Τερέζα Μέι

Ηχηρό «όχι» από την Ε.Ε. στην Τερέζα Μέι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η δυσκολία που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας για την έξοδο της τελευταίας από την Ενωση έγινε εμφανής πιο πολύ από ποτέ έπειτα από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, που έληξε χθες στις Βρυξέλλες. Εκεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε τη «γενναιόδωρη» πρότασή της για τα δικαιώματα που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία μετά το Βrexit, για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο «όχι» από τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών-μελών.

«Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι η πρόταση της Βρετανίας είναι κατώτερη των προσδοκιών μας και ότι τελικά μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. «Η διαπραγματευτική μας ομάδα θα αναλύσει την πρόταση γραμμή προς γραμμή όταν τη λάβουμε εγγράφως».

Η πρόταση της κ. Μέι χωρίζει τους Ευρωπαίους πολίτες σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη κατηγορία αυτούς που ζουν πάνω από πέντε χρόνια στη Βρετανία και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και συντάξεων. Στη δεύτερη, κατατάσσει όσους ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος του 2017) και στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια και τότε να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Στην τρίτη, εκείνους που θα φθάσουν στη Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., στους οποίους θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» περίπου δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής.

Η βασική αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών αφορούσε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, τα οποία δεν θα διαφυλάσσονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά από τη βρετανική Δικαιοσύνη. «Δεν βλέπουμε πώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εξαιρεθεί από τη συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ η πιο θετική αντίδραση ήταν αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου, που δήλωσε πως «είναι μία καλή αρχή, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε». Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξαν να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. «Οταν η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν, τότε η Ε.Ε δεν προχωράει», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες δεν εργάζονται επί κρυφής ατζέντας.

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, επίσης, η επέκταση των κυρώσεων προς τη Ρωσία για άλλους έξι μήνες και η συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή