Κινητοποιήσεις επί πληρωμή

Κινητοποιήσεις επί πληρωμή

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια των πόλεων, οι κάδοι να ξεχειλίζουν και η δυσοσμία, ειδικά όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, να γίνεται αφόρητη, όμως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων βρίσκονται σε «κινητοποιήσεις» και όχι σε απεργία.

Στην πράξη, δηλαδή, ο μισθός τους καταβάλλεται κανονικά για τις περισσότερες ημέρες, εκτός από όσες έχει προκηρυχθεί ξεκάθαρα «απεργία».

Πανελλαδική απεργία προκήρυξε η ΠΟΕ -ΟΤΑ μόνο την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ μία ακόμα 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί την ίδια μέρα την επόμενη εβδομάδα.

«Κινητοποιήσεις», στην πράξη, σημαίνει ότι ομάδες περιφρούρησης από συνδικαλιστές κλείνουν την πόρτα στα αμαξοστάσια των δήμων, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο των απορριμματοφόρων. Ταυτόχρονα, ο ΧΥΤΑ Λιοσίων κλείνει από ομάδα συνδικαλιστών, οπότε ακόμα και αν κάποιος δήμος της Αττικής μαζέψει τα σκουπίδια, το πιθανότερο είναι το απορριμματοφόρο να μην μπορεί να αδειάσει επί μέρες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να εργαστούν αλλά δεν χάνουν και το μεροκάματο.

Η νομοθεσία

«Από τη νομοθεσία το μεροκάματο κόβεται όταν ένας εργαζόμενος δεν παρουσιαστεί στην εργασία του, όχι αν δεν δουλέψει λόγω ανωτέρας βίας», τονίζει δήμαρχος που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του. «Δεν είναι η ώρα να τα βάλω με τους συνδικαλιστές», εκτιμά.

Την παρέμβαση των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου προκαλεί η συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απηύθυνε έκκληση χθες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την ΠΟΕ – ΟΤΑ να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. «Μία απεργία διαρκείας θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά σε μια περίοδο που λόγω του τουρισμού υπήρχε ελπίδα ανάκαμψης», υποστήριξε ο κ. Μίχαλος.

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει, από την πλευρά του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). «Εν μέσω τουριστικής περιόδου και υψηλών θερμοκρασιών, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει δράση τώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Πολλοί δήμαρχοι από την πλευρά τους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, κάνουν κάθε προσπάθεια να «μαζέψουν» τα σκουπίδια υπό την πίεση και των αντιδράσεων των πολιτών.

Αστυνομικές δυνάμεις

Στη Χίο, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς χρησιμοποίησε αστυνομικές δυνάμεις για να απελευθερωθούν τα απορριμματοφόρα και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή εν μέρει. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής τον δήμαρχο του νησιού και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Μπελέγρη άνοιξαν το υπό κατάληψη από τους συμβασιούχους υπαλλήλους καθαριότητας αμαξοστάσιο στο Γρου. Περίπου το 1/3 των απορριμματοφόρων βγήκε στους δρόμους του νησιού και μάζεψε μεγάλο όγκο απορριμμάτων υπό αστυνομική παρουσία, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια μεταξύ συμβασιούχων και μονίμων.

«Δεν φτάνουν τόσες ταλαιπωρίες, μόνο τα σκουπίδια μας έλειπαν», λέει ο δήμαρχος Κιλκίς, Σισμανίδης Δημήτριος, που έχει καταφέρει να κρατήσει την πόλη καθαρή «προς το παρόν, γιατί αν συνεχιστεί για πολύ δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», τονίζει. Στον Δήμο Κιλκίς εργάζονται 46 μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα και 45 συμβασιούχοι. Ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι οι συμβασιούχοι χρειάζονται γιατί ο δήμος έχει 116 χωριά και η αποκομιδή είναι δύσκολη. «Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με τους εργαζομένους. Ομως πρέπει να ακολουθούμε και τη νομοθεσία, να διαβάζουμε τους νόμους σωστά», λέει με νόημα ο κ. Σισμανίδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή