Τα capital controls υπερδιπλασίασαν τις πληρωμές με κάρτες

Τα capital controls υπερδιπλασίασαν τις πληρωμές με κάρτες

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερδιπλασιασμός από 6% το 2014 σε 13% το 2016 του ποσοστού των πληρωμών με κάρτες, σε σχέση με τη συνολική καταναλωτική δαπάνη, καταγράφεται δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, δημιουργώντας προσδοκίες για ουσιαστική αλλαγή στις συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών όσον αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή της στην «Κ» η περιφερειακή διευθύντρια της MasterCard κ. Ασπα Παλημέρη, στην οποία περιγράφει τις νέες τάσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών.

– Η Ελλάδα κατατασσόνταν παραδοσιακά στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τη χρήση των καρτών. Πόσο έχει αλλάξει αυτό μετά την αύξηση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια;

– Η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική αλλαγή στις συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών. Οι αγορές με κάρτες το 2016 αυξήθηκαν με ρυθμό 70%, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση.Παρακολουθώντας την αύξηση του ποσοστού των πληρωμών με κάρτες στη συνολική καταναλωτική δαπάνη στη μετά capital controls εποχή, που αυξήθηκε από 6% το 2014 σε 13% το 2016, φαίνεται πλέον εφικτό η Ελλάδα να φτάσει σύντομα τον μέσο όρο της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται στο 20% και σε βάθος χρόνου αυτόν της Δυτικής Ευρώπης, όπου 40% της καταναλωτικής δαπάνης πραγματοποιείται με κάρτες πληρωμών. Εξίσου σημαντική είναι η διαπίστωση ότι στο ίδιο διάστημα αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό ο αριθμός των συναλλαγών και μειώνεται η μέση αξία συναλλαγής, αποδεικνύοντας ότι η κάρτα χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής για καθημερινές συναλλαγές. Η χρεωστική κάρτα γεφύρωσε το χάσμα με τα μετρητά στο μυαλό των καταναλωτών και εξελίχθηκε στο προτιμητέο μέσο πληρωμής. Αυτή η εξέλιξη δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν αναπτυσσόταν ταυτόχρονα η αποδοχή των καρτών. Το 2016 τα τερματικά αποδοχής καρτών αυξήθηκαν κατά 100.000 και ανάλογη επέκταση αναμένεται το 2017.

Τα capital controls υπερδιπλασίασαν τις πληρωμές με κάρτες-1

– Ποιες είναι οι τάσεις σε σχέση με τα διαφορετικά μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών; Ποια μέσα –κάρτες, e-banking, mobile banking– έχουν το προβάδισμα και ποια η πολιτική των συστημάτων πληρωμών;

– Οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν το κυρίαρχο μέσο ηλεκτρονικών πληρωμών. Πλέον οι Ελληνες δείχνουν να είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες πληρωμών, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 400% που παρουσίασαν οι ανέπαφες συναλλαγές, μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας Masterindex της Mastercard, η εξοικείωση των Ελλήνων καταναλωτών με το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν υπολείπεται καθόλου αυτής του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή, καθώς το 25% των Ελλήνων –όσο και των Ευρωπαίων χρηστών– πραγματοποιεί online αγορές μία φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα. Ωστόσο, ο φόβος της απάτης αποτελεί για τους Ελληνες πολύ σημαντικότερο αντικίνητρο (71%) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (56%).

Στο πλαίσιο αυτό, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια γίνονται αντιληπτά από τους καταναλωτές ως λύσεις που προσφέρουν ασφαλή φύλαξη των δεδομένων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που η ίδια έρευνα καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων για το νέο αυτό μέσο πληρωμών (49% των Ελλήνων έναντι 36% των Ευρωπαίων δείχνουν ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια).

Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ψηφιακής στρατηγικής της Mastercard. Μέσω της διακαναλικής ψηφιακής υπηρεσίας πληρωμών Masterpass, δίνουμε στις τράπεζες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά πορτοφόλια και να προσφέρουν στους πελάτες τους μία νέα, πιο ασφαλή και πιο σύγχρονη εμπειρία συναλλαγών. Το επόμενο ορόσημο, που αναμένεται εντός του 2017, είναι ο εμπλουτισμός των ηλεκτρονικών πορτοφολιών Masterpass με τη δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών στον φυσικό κόσμο με ανέπαφες συναλλαγές.

– Κατά πόσον η διασύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι επαρκές μέτρο για τη διεύρυνση της χρήσης, με δεδομένη και τη μείωση του αφορολογήτου που καθιερώνεται;

– Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μία αδιαμφισβήτητη σύνδεση της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών και της μείωσης της παραοικονομίας. Η θετική επιρροή της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων επαληθεύεται και μέσω στοιχείων που προκύπτουν από εμπειρική ανάλυση δεδομένων της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, με βάση ετήσιες χρονοσειρές για την αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής, για τα φορολογικά έσοδα και για το ΑΕΠ της χώρας για τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της χρήσης καρτών πληρωμής τα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξάνονται κατά 0,24%. Οι πρώτες ενδείξεις από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017 επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση στην περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα και φυσικά, τυχόν πρόσθετα κίνητρα, ανάλογα πάντα και με τη δυνατότητα υλοποίησης και υποστήριξής τους από την πολιτεία, θα ενίσχυαν περαιτέρω τον θετικό αντίκτυπο των υφιστάμενων μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή