Στα 6,4 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Στα 6,4 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην έκθεση συμμόρφωσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μαζί με το αναθεωρημένο μνημόνιο. Από το ποσόν αυτό, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά συντάξεις εν αναμονή και περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορά εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Τα υπόλοιπα 3,2 δισ. είναι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αρχίσουν να εξοφλούνται με τη δόση που ενέκρινε το Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, 1,6 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης θα δοθεί για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει συνεισφέρει και με δικά του κεφάλαια για τον ίδιο σκοπό.

Συγκεκριμένα, η αναλογία πρέπει να είναι 2 προς 1 για τα κεφάλαια των δανειστών προς αυτά του Δημοσίου. Αρα, για να εισπραχθούν τα 800 εκατ. πρέπει το Δημόσιο να συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Από τη δεύτερη αξιολόγηση, υπάρχουν τέσσερα προαπαιτούμενα που δεν έκλεισαν οριστικά. Αυτά αφορούν την επέκταση της εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών, τον επανυπολογισμό και την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Eπίσης, αναμένεται το πόρισμα της GRECO το φθινόπωρο, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ωστόσο, η μη ικανοποίηση αυτών των προαπαιτουμένων δεν θεωρείται ότι συνιστά κίνδυνο για την εκταμίευση της δόσης, στις 6 – 7 Ιουλίου, συνολικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση γίνεται επίσης ένας σχεδιασμός των επόμενων δόσεων. Υπολογίζεται ότι θα εκταμιευθούν συνολικά 18,4 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις, οι τρεις από 5 δισ. ευρώ (Οκτώβριο 2017, Ιανουάριο 2018, Απρίλιο 2018) και η τέταρτη και τελευταία (Ιούλιο 2018) 3,4 δισ. ευρώ.

Στην τελευταία αξιολόγηση, το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς θα κρίνει αν χρειάζεται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του φορολογικού πακέτου, ώστε να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2018, αντί του προγραμματισμένου 2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων. Επίσης, τότε το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν υπάρχει περιθώριο να εφαρμοστούν τα αντίμετρα και σε τι έκταση.

Στην έκθεση επισυνάπτεται και κατάλογος με 113 «βασικά παραδοτέα» που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, εκ των οποίων πάνω από 80 έως το τέλος του χρόνου, για την επόμενη αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή