Μέτρα για προώθηση μητρικού θηλασμού

Μέτρα για προώθηση μητρικού θηλασμού

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά την προώθηση του μητρικού θηλασμού θέτει το υπουργείο Υγείας τους παιδιάτρους των νοσοκομείων και μαιευτηρίων της χώρας, αλλά και τις μητέρες. Με κοινή απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Υγείας Ανδρ. Ξανθός και ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης, καθιερώνεται η έγγραφη συναίνεση της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και των μαιευτηρίων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των δημόσιων, πανεπιστημιακών νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών της χώρας επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας

Για τον σκοπό αυτό συμπληρώνεται κατά περίπτωση ειδικό έντυπο, το οποίο υπογράφεται και φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας. Της έγγραφης συναίνεσης της μητέρας προηγείται ενημέρωση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην υγεία και στην ανάπτυξη του μωρού αλλά και την υγεία της ίδιας, καθώς και για τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στον τομέα του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, με τα ποσοστά μητέρων που θηλάζουν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο να έχουν ανέβει από μόλις 1% που ήταν πριν από το 2009, σε 30% το 2015.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή