Η Ευρώπη των ιδεών και των πράξεων

Η Ευρώπη των ιδεών και των πράξεων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Είναι η Γαλλία εκ παραδόσεως χώρα παραγωγής των νέων ιδεών και από την εποχή των Εγκυκλοπαιδιστών και του Διαφωτισμού έθεσε στίγμα στην πορεία όλης της ανθρωπότητος, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι και η κομμουνιστική κοσμοαντίληψη είναι απλώς μια ακραία απόληξη του Διαφωτισμού. Είναι η Γαλλία, εν ολίγοις, η χώρα των σκεπτομένων –ενίοτε σε υπερβολικό βαθμό.

Είναι, εκ παραλλήλου, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ένας κατ’ εξοχήν σκεπτόμενος πολιτικός, που επιδιώκει τη σύνθεση Δεξιάς και Αριστεράς στον σχηματισμό της κυβερνήσεώς του, με κάποιες τραγελαφικές συνέπειες· τον περιορισμό του κράτους και ταυτοχρόνως τη διατήρηση του κοινωνικού συμβολαίου· την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας αλλά και την προστασία των ασθενεστέρων.

Ξένοι αναλυτές έχουν επισημάνει ήδη τα ανωτέρω και ανίχνευσαν σχέση πνευματική με τον περίφημο φιλόσοφο του περασμένου αιώνα Paul Ricoeur, αλλά η στήλη αυτή είναι απολύτως αναρμόδια να διαχειρισθεί ένα τέτοιο θέμα. Σκέπτεται υπερβολικά ο κ. Μακρόν, αλλά έπειτα από νίκη περιφανή στις τελευταίες εκλογές αυτή η τάση του ενδέχεται να αναδείξει χάος και αταξία.

Ομως ο κ. Μακρόν διατύπωσε και ιδέες εμβελείας πανευρωπαϊκής, προτείνοντας τη δημιουργία θέσεως υπουργού επί των Οικονομικών της Ευρωζώνης. Προ ολίγων ημερών ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί πρότεινε ότι την προεδρία του Eurogoup θα ήταν σκόπιμο να αναλάβει ο διάδοχός του και όχι κάποιος υπουργός χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. Αφθονη η κατάθεση νέων ιδεών από τους Γάλλους.

Η πρώτη αντίδραση στην πρόταση του κ. Μακρόν από τον Γερμανό δρα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε αρνητική. Αλλά η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε ομιλία της σε διάσκεψη της Ενώσεως Γερμανικών Βιομηχανιών δεν την απέρριψε την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικών, «εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις».

Δεν είναι, ασφαλώς, πρωτόγνωρα αυτά· συνέβησαν και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Ιδέα του Γάλλου προέδρου ήταν να εισαγάγει τη Γερμανία στην ομάδα των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσεως, μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Διάσκεψη της Γουαδελούπης τον Ιανουάριο του 1979. Σήμερα η Γερμανία όχι απλώς έχει επιβληθεί στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τίθεται επικεφαλής του ευρωπαϊκού μετώπου εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους τομείς του ελευθέρου εμπορίου και της ευρωαμύνης.

Ιδέα των Γάλλων ήταν η εσπευσμένη θέσπιση κοινού νομίσματος, μετά την ένωση της Γερμανίας, με την ελπίδα χειραγωγήσεως του γερμανικού όγκου που προέκυψε. Το Βερολίνο αρχικώς ήταν απρόθυμο και τελικώς την απεδέχθη μόνον όταν το ευρώ διαμορφώθηκε κατά τις προδιαγραφές της Bundesbank, που επιβάλλει τη νομισματική πολιτική του ευρωσυστήματος. Με τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πληροί τις «βασικές προϋποθέσεις», η επιρροή της Γερμανίας στον έλεγχο της ευρωπαϊκής οικονομίας καθίσταται απόλυτη.

Τη δόξα του πνεύματος διεκδικεί η Γαλλία, άλλοι όμως πρακτικότεροι στον νου κάνουν χρήση των ιδεών της για να κατισχύσουν στο πρακτικό επίπεδο – πολιτικής και οικονομίας. Οδεύουμε ολοταχώς προς μια γερμανική Ευρώπη και σε αυτό συνέβαλαν το Brexit και η ανάδειξη του κ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η στήλη εύχεται στους τυχόν αναγνώστες της καλό καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή