Τρεις συν ένας οι μνηστήρες για την Avis στην Ελλάδα

Τρεις συν ένας οι μνηστήρες για την Avis στην Ελλάδα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 315 εκατ. ευρώ έχει τεθεί ο πήχυς για την πώληση του 100% της Avis στην Ελλάδα. Στην κούρσα έχουν μείνει τρεις, με τον όμιλο AVIS-Koc (τέταρτος) να διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.

Οι τρεις ενδιαφερόμενοι είναι η Fortis, η Worldview σε συνεργασία με την Goldman Sachs και ένα επενδυτικό σχήμα Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών με επικεφαλής τον ομογενή επιχειρηματία Μιχάλη Χαλικιά. Ο τελευταίος έχει έδρα των επιχειρήσεών του το Σικάγο και μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνεται η Republic Bank of Chicago. Στην Ελλάδα οι δραστηριότητές του περιορίζονται στα ακίνητα, αλλά φαίνεται ότι τώρα επιδιώκεται η περαιτέρω διεύρυνσή τους. Ο επιχειρηματίας, που κατάγεται από την Καρδαμύλη, στη συγκεκριμένη εξαγορά φέρεται να συνεργάζεται με άλλους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, όπως είναι ο επίσης γνωστός Τζον Κάλαμος.

Τα τρία προαναφερόμενα επενδυτικά σχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξουσιοδοτηθεί να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το 100% της Avis στις 17 Ιουλίου 2017. Σημειώνεται ότι η Avis διαθέτει ήδη προσφορά ύψους 315 εκατ. ευρώ από τη σύμπραξη του Avis Group και του τουρκικού ομίλου Koc. O τελευταίος είναι και ο βασικός μέτοχος της Avis στην Τουρκία. Στο σχήμα αυτό, οι σύμβουλοι του πωλητή έδωσαν προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο αυτές να καταλήξουν. Φημολογείται ότι η προσφορά των 315 εκατ. ευρώ δεν ενθουσίασε τους πωλητές, οι οποίοι παρόλο που δεν την απέρριψαν, εντούτοις ζήτησαν να λάβουν προσφορές και από άλλους ενδιαφερομένους, εν προκειμένω τα τρία επενδυτικά σχήματα που προαναφέρθηκαν.

Μετά τις 17 Ιουλίου 2017, εφόσον οι πωλητές λάβουν μια προσφορά καλύτερη από εκείνη των AVIS Group-Koc, τότε θα ζητήσουν από την τελευταία να αποκτήσει την ελληνική Avis με το ίδιο τίμημα, ασκώντας το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Το ήδη προσφερθέν τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 4,2 φορές τα κέρδη EBITDA της περασμένης χρήσης.

Η ελληνική Avis ελέγχεται από τον όμιλο Πειραιώς (94%) και τους κληρονόμους του πρώην επικεφαλής της εταιρείας (6%). Σύμβουλοι των πωλητών είναι η Citi (χρηματοοικονομικός) και Ποταμίτης-Βεκρής και Norton Rose (νομικοί). H εταιρεία το 2016 είχε έσοδα 152,5 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 76 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους ύψους 19,3 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η εταιρεία σημείωσε υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Για φέτος αναμένεται ο ρυθμός να μειωθεί, αλλά θα είναι οπωσδήποτε θετικός, καθώς αυτό προμηνύουν οι αφίξεις αλλοδαπών, αλλά και η άνοδος της αγοράς μίσθωσης οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή