Allianz: ανάπτυξη 1% φέτος και 2,5% το 2018

Allianz: ανάπτυξη 1% φέτος και 2,5% το 2018

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 1% το 2017 και 2,5% το 2018 «βλέπει» ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Allianz, Μίκαελ Χέιζ, ο οποίος μίλησε χθες στο δείπνο που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του. Ο ίδιος επεσήμανε ότι για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

«Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα να πέτυχε πολλές μεταρρυθμίσεις –υπάρχει σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την τελευταία χρονιά υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα–, όμως υπήρξε σύμφωνα με τους δείκτες του “Ease of doing business” της Παγκόσμιας Τράπεζας και πάλι υποχώρηση. Για να μπορέσει η Ελλάδα το 2018 να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης και να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, εφαρμόζοντας πιστά όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο κ. Χέιζ.

Αναφερόμενος συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαμε να μιλάμε και για μείωση στην αγορά των ομολόγων, ενώ τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα έχουν το 2018 κάπως αυξηθεί, οπότε αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια πρώτη αύξηση στους συντελεστές αναχρηματοδότησης. 

Από την πλευρά του, ο δρ Φόλκερ Τρέιερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ενωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, επεσήμανε ότι υπάρχει ενδιαφέρον των Γερμανών να επενδύσουν περαιτέρω στην Ελλάδα. Πάντως, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης διερωτήθηκε πόσο εύκολο είναι να έλθουν οι επενδύσεις στην παρούσα συγκυρία, όπου οι δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται αποκλειστικά με περικοπές μισθών και συντάξεων και με μια υπερφορολόγηση σε όλους τους τομείς, που κάνει την Ελλάδα μη ανταγωνιστική και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή