Μία Σύνοδος με πολύ Μακρόν και χωρίς Ελλάδα

Μία Σύνοδος με πολύ Μακρόν και χωρίς Ελλάδα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με την καγκελάριο ώστε η Ελλάδα μην είναι στην ατζέντα» δήλωνε, αστειευόμενος, στη λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την Αγκελα Μέρκελ στο πλευρό του, προκαλώντας με το σχόλιό του ένα χαμόγελο ανακούφισης από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Και η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από καιρό η Ελλάδα δεν συζητήθηκε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

«Αυτά τα θέματα λύνονται καλύτερα από τους υπουργούς Οικονομικών» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, θέλοντας ίσως η Αθήνα να ακούσει το σχόλιό του και στο μέλλον –όταν τα πράγματα πάλι δυσκολέψουν– ώστε να μην απειλήσει για άλλη μία φορά ότι θα φέρει το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μακρόν ήθελε επίσης να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Γαλλία για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogrοup και ότι πλέον η χώρα του βρίσκεται ισότιμα στο πλευρό της Γερμανίας ως πραγματικός πρωταγωνιστής στο ελληνικό δράμα, δηλώνοντας πως οι υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν αυτοί που κατάφεραν να πετύχουν ομοφωνία που επέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας και «πρέπει να τους συγχαρούμε γι’ αυτό». Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι είναι «θετικό» ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με την Ελλάδα. «Αυτό σημαίνει ότι βρήκαμε καλές λύσεις», πρόσθεσε πιο λακωνικά από τον ενθουσιώδη Γάλλο πρόεδρο.

Με αέρα σταρ

O Εμανουέλ Μακρόν με αέρα σταρ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις Βρυξέλλες, δίνοντας συνεντεύξεις Τύπου σε αίθουσες που ήταν κατάμεστες από δημοσιογράφους, με την Αγκελα Μέρκελ στο πλευρό του, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο γαλλογερμανικός άξονας έχει ήδη αναζωογονηθεί και ότι νέος άνεμος φυσάει στα πανιά των δύο πιο ισχυρών κρατών-μελών της Ε.Ε. Προσερχόμενος στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «θα δουλέψουμε χέρι χέρι με τη Γερμανία» και θα μιλήσουμε με «μία φωνή». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που επέλεξαν οι δύο ηγέτες, κάτι που δεν συνηθίζεται, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως «όταν η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν, τότε η Ε.Ε δεν προχωράει», προσθέτοντας ότι η γαλλογερμανική συνεργασία είναι προϋπόθεση για την πορεία της Ε.Ε. και ότι οι δύο χώρες σε καμία περίπτωση δεν εργάζονται για μια κρυφή ατζέντα.

Παρά τον «φρέσκο αέρα» και την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο κ. Μακρόν τα «βρήκε σκούρα» στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής. Η πρότασή του για τη δημιουργία ενός μηχανισμού υπό κοινοτικό έλεγχο, που θα «φρέναρε» τις εξαγορές στρατηγικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τρίτες χώρες, δεν βρήκε ευήκοα ώτα, καθώς αναμένεται να επανεξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση. Η πρόταση του κ. Μακρόν αφορούσε κυρίως την κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη, καθώς το Πεκίνο αρνείται την αμοιβαιότητα, δηλαδή να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να κάνουν το ίδιο στην Κίνα. «Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθ’ όλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις που αφορούν τους στρατηγικούς τομείς», είπε ο κ. Μακρόν.

Ο ίδιος τόνισε, μετά τη χλιαρή αντιμετώπιση που δέχθηκε η πρότασή του, πως σκοπός του είναι να φτιάξει συμμαχίες και να προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του, καθώς στο επόμενο διάστημα θα χτίζει τη αξιοπιστία του. Επανέλαβε, δε, ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας και παράλληλα θα εργαστεί για την αναμόρφωση και της Ε.Ε. «Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι υπέρ της αφέλειας. Η Ε.Ε. ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει τον προστατευτισμό αλλά μια δίκαιη προστασία. «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκτός από τη Γαλλία και η Ισπανία είναι υπέρ μιας σκληρότερης και πιο προστατευτικής προσέγγισης στο θέμα του εμπορίου, καθώς επέμενε κατά τη διάρκεια της συζήτησης να γίνει περαιτέρω αναζήτηση των μεθόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη για να ελέγχουν επενδύσεις που έρχονται από τρίτες χώρες σε στρατηγικούς τομείς.

Συγχρόνως, αυτό που έγινε ιδιαίτερα ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είναι η δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε και της Μ. Βρετανίας για την έξοδο της χώρας από την Ενωση. Παρ’ όλο που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήρθε στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά με μια συγκεκριμένη πρόταση που χαρακτήρισε ως «δίκαιη και σοβαρή» για τα δικαιώματα που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία μετά το Βrexit,αντιμετώπισε ένα μεγάλο «Οχι» από τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Απογοήτευση

«Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι η πρόταση της Μ. Βρετανίας είναι χαμηλότερη των προσδοκιών μας και ότι τελικά μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών» είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. Η πρόταση της κ. Μέι χωρίζει τους πολίτες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον χρόνο παραμονής τους στη χώρα. Η βασική αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόταση της κ. Μέι ήταν ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών δεν θα υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά στη βρετανική δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή