Σε συνέντευξη για δουλειά συνοδεία των γονιών

Σε συνέντευξη για δουλειά συνοδεία των γονιών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Καθώς η γεννημένη στις αρχές του 21ου αιώνα γενιά αρχίζει να εισέρχεται στην αγορά εργασίας, σημαδεμένη από τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης, ολοένα και περισσότεροι γονείς αισθάνονται υποχρεωμένοι να εμπλακούν ενεργά στη σταδιοδρομία των παιδιών τους, λέει ο Ράιαν Ουέμπ, πρώην επικεφαλής εγγραφών του Ωδείου της Νέας Υόρκης.

Οι «γονείς ελικόπτερα», όπως λέγονται όσοι ασχολούνται παθιασμένα με τις σπουδές ή την επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών τους, έχουν πλέον στη διάθεσή τους εντυπωσιακό οπλοστάσιο ηλεκτρονικών συσκευών επικοινωνίας, από μηνύματα sms μέχρι και την εφαρμογή βίντεο Skype και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι γονείς ανέλαβαν τα έξοδα των σπουδών, θυσιάσθηκαν και αισθάνονται τώρα ότι δικαιούνται να έχουν λόγο», λέει ο Ουέμπ, μιλώντας στους New York Times.

Η Μπρίτνι Μπρίτον, υπεύθυνη προσλήψεων σε μεγάλο γραφείο της Νέας Υόρκης, λέει ότι το φαινόμενο των παρεμβατικών γονέων ήταν εντελώς άγνωστο πριν από 20 χρόνια. Σήμερα, η Μπρίτον δεν εκπλήσσεται όταν βλέπει γονείς να συνοδεύουν τα ενήλικα παιδιά τους για συνεντεύξεις με εργοδότες.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία. Το 2007, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημοσίευσε έρευνα που έδειχνε ότι το 25% των νέων εργαζομένων εξασφάλισε τη βοήθεια των γονέων τους στη διαδικασία πρόσληψης και στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.

Οι γονείς αυτοί καταθέτουν οι ίδιοι –σε ποσοστό 30%– το βιογραφικό των παιδιών τους, και 15% εκφράζουν παράπονα σε περίπτωση μη πρόσληψης των τέκνων τους ενώ10% «διεισδύουν» στη μισθολογική διαπραγμάτευση, σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τα συμφέροντα των παιδιών τους.

Πολλές εταιρείες επιλέγουν πλέον να εκμεταλλευθούν την τάση αυτή, προσπαθώντας να προσεταιρισθούν τους «γονείς ελικόπτερα» προς όφελος της επιχείρησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή