Το θέμα Καμμένου και ο διπλός στόχος που έχει το Μαξίμου

Το θέμα Καμμένου και ο διπλός στόχος που έχει το Μαξίμου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στερούν από την κυβέρνηση το άλλοθι του μεγάλου διακυβεύματος, που απαιτούσε απόλυτη αφοσίωση, ενέργεια και προσοχή και λειτουργούσε ως δικαιολογία για τα μικρά, καθημερινά που έμεναν πίσω. Παράλληλα, στην κεντρική πολιτική σκηνή κυριάρχησε το θέμα της επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον ισοβίτη κρατούμενο της υπόθεσης «Noor 1». Θα μπορούσε η υπόθεση αυτή να προκαλέσει κλυδωνισμό της κυβέρνησης και να δημιουργήσει πρόβλημα στον κ. Αλέξη Τσίπρα;

Συνεργάτες του και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να απαντήσουν αρνητικά. Θεωρούν ότι από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πήρε πάνω του την υπεράσπιση των πεπραγμένων του κυβερνητικού του εταίρου και εξέδωσε το γραφείο πρωθυπουργού ανακοίνωση κατά της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτίμησε ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει άλλες «ουρές» και ότι όσα υπήρχαν ως πληροφορίες ή στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πάντως, το ζήτημα δεν συζητήθηκε καθόλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι κάθε άλλο παρά ευχάριστες ήταν οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτούργησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Εκτιμάται ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα να βγει μπροστά, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο του, είχε διπλό στόχο: πρωτίστως να βάλει φρένο στη δημόσια συζήτηση περί πιθανού προβλήματος στην κυβέρνηση, ακριβώς τη στιγμή που ο ίδιος επιχειρεί με κάθε τρόπο, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, να μεταδώσει το μήνυμα ότι τα προβλήματα βρίσκονται πίσω και ο δρόμος είναι ανοιχτός για να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία. Ο δεύτερος στόχος έχει να κάνει ακριβώς με το εσωκομματικό ακροατήριο: να απαντηθούν ενδεχόμενα ερωτήματα για τις κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου και τη συμβατότητα της κοινής συμπόρευσης πριν καν αυτά τεθούν. Στο κομματικό επιτελείο κατέστη σαφές ότι από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπάρχει σχεδιασμός να τεθεί το ζήτημα αυτό σε προσεχή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Παράλληλα, το θέμα συνέχισης της συμπόρευσης με τον κ. Καμμένο έχει ήδη τεθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα που έχει ανακύψει αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακινηθεί εκ νέου. Πάντως, ο κ. Τσίπρας με την επιλογή όχι απλά να παράσχει κάλυψη στον υπουργό του αλλά και να περάσει στην αντεπίθεση, με στόχο να συσπειρώσει το εσωκομματικό ακροατήριό του έναντι αυτού που παρουσίασε ως μια απόπειρα υπονόμευσης της κυβερνητικής ενότητας, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει στο μυαλό του σενάριο εναλλακτικό της συνέχειας της κυβέρνησης ως έχει.

Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα τις επόμενες ημέρες και αν θα δικαιωθεί η πρωθυπουργική επιλογή για αντεπίθεση έναντι των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, ο οποίος, όπως αναφέρει, είχε οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή στη σκευωρία, που όπως επισημαίνεται σε δήλωσή του, «μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή προς τον σκοπό να εκβιαστώ και να παραμερίσω για να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της ενημέρωσης».

Η καθημερινότητα

Στο μεταξύ, πέραν της κρίσης στην κεντρική πολιτική σκηνή, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας, στα οποία δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητά της. Το πρώτο θέμα που απασχόλησε σε ανώτατο επίπεδο και έφτασε μέχρι το υπουργικό συμβούλιο, ήταν αυτό των ανασφάλιστων οχημάτων, ενώ στην πορεία προέκυψε ένα ακόμα πιο σοβαρό, το ζήτημα των σκουπιδιών. Οι τουλάχιστον ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί έναντι των συμβασιούχων οδήγησαν στην κατάσταση χάους, με τόνους σκουπιδιών να συσσωρεύονται στους δρόμους. Κι όλα αυτά, ενώ παραμένει ζητούμενο για την κυβέρνηση το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Το ζήτημα της εξόδου στις αγορές προσεκτικά περνάει πλέον σε δεύτερο πλάνο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή