«Ξηλώνονται» οι ελεγκτές των δεμάτων

«Ξηλώνονται» οι ελεγκτές των δεμάτων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν το προσεχές διάστημα στην υπόθεση της επίθεσης με παγιδευμένο δέμα κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του δέματος-«βόμβας» στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του Σώματος φέρεται να έχει αποφασίσει τη μετακίνηση των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της υπόθεσης, κρίνοντας ανεπαρκείς τους χειρισμούς τους. Ηδη, εξάλλου, από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση στον κ. Παπαδήμο, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση που τήρησαν στην υπόθεση τόσο οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν άμεσα στον έλεγχο του φακέλου όσο και οι προϊστάμενοί τους. Ερωτηθείς σχετικά αξιωματούχος του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι επίκειται να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις στο θέμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο καταλογισμός των ευθυνών να «αγγίξει» την ηγεσία της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής.

Καλά ενημερωμένη πηγή διευκρίνισε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή να μετακινηθούν εκτός Κοινοβουλίου οι δύο χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που είχαν την ευθύνη χειρισμού του μηχανήματος x-Ray στην είσοδο της Βουλής και δεν εντόπισαν τον φάκελο-«βόμβα» που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, τραυματίζοντάς τον. Χρεώνονται ότι δεν ήλεγξαν προσεκτικά το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό, κυρίως όμως ότι κατέθεσαν ψευδώς στους συναδέλφους τους της Αντιτρομοκρατικής, ότι ο αστυνομικός φρουρός του Παπαδήμου ουδέποτε τους παρέδωσε για έλεγχο αλληλογραφία, παρότι είχε συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι μετέβησαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ και ισχυρίστηκαν ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχαν συναντήσει τον αστυνομικό φρουρό του κ. Παπαδήμου, παρότι από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και τις κάμερες ασφαλείας της Βουλής προέκυπτε ότι ο τελευταίος είχε πάει με τη μοτοσικλέτα του στο κτίριο του Κοινοβουλίου και τους είχε παραδώσει την «επίμαχη» αλληλογραφία για έλεγχο. «Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσαν μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα» φέρεται –σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών– ότι είχε πει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός φρουρός του πρώην πρωθυπουργού.

Σοβαρές ενστάσεις είχε διατυπώσει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και σε ό,τι αφορά τη στάση που τήρησαν οι επικεφαλής αξιωματικοί της υπηρεσίας ασφαλείας του Κοινοβουλίου. Κι αυτό, διότι αρχικά διέρρεαν ότι την ημέρα του χτυπήματος οι άνδρες που εκτελούσαν υπηρεσία στο φυλάκιο, στην είσοδο της Βουλής, δεν κατέγραψαν κανένα άτομο της προσωπικής ασφάλειας του κ. Παπαδήμου, ούτε ζητήθηκε η άδεια του φρούραρχου για να ελεγχθεί στο x-Ray η αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού. Οταν τελικά από την επεξεργασία των βίντεο οι εν λόγω ισχυρισμοί διαψεύστηκαν, ο μη εντοπισμός του δέματος-«βόμβας» αποδόθηκε στην παλαιότητα του μηχανήματος ελέγχου, μολονότι στην ίδια ακριβώς συσκευή είχαν το 2010 ελεγχθεί και εντοπιστεί παρόμοιοι παγιδευμένοι με εκρηκτικά φάκελοι.

Πάντως, τυχόν «δυσμενής μετακίνηση» των επικεφαλής της φρουράς του Κοινοβουλίου απαιτεί το «πράσινο φως» του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και μία σειρά από άτυπες επαφές που αναμένονται στο επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε μία από τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει το διάστημα μετά την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό είχε διευκρινίσει ότι η διαδικασία καταλογισμού ευθυνών θα «τρέξει» ανεξάρτητα από τον χρόνο ολοκλήρωσης των τυπικών διοικητικών ερευνών που διετάχθησαν για την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή