Τα Σαββατιάτικα

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρίμωγμα στην Ελβετία

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί γύρω από τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, που αρχίζει στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εμπλεκόμενοι ακόμη παλεύουν με τα logistics και το κείμενο Εϊντε, το οποίο δεν έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς δεν προβλέπει με σαφήνεια την κατάργηση των εγγυήσεων. Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, οι αποστολές δεν θα καταλύσουν στο ίδιο ξενοδοχείο. Αυτή είναι μια σατανική ιδέα του Νορβηγού, που θέλει να φέρει πάση θυσία κοντά τα εμπλεκόμενα μέρη. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους στριμώξει σε ύποπτες γωνίες ή να τους φέρει κοντά αναγκαστικά μέσω της συνύπαρξής τους στα πρωινά και στα δείπνα –μπορεί και στα ποτά– των ξενοδοχείων. Τα «μεγάλα κεφάλια» θα είναι φυσικά κλεισμένα στο ίδιο ξενοδοχείο για να αυξηθεί η πίεση. Πλην του Ν. Κοτζιά, παρών θα είναι ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στρ. Ευθυμίου, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης και ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο Π. Λιάκουρας. Οι ΥΠΕΞ θα μείνουν σίγουρα τρία 24ωρα στο ελβετικό θέρετρο. Η συνέχεια, άγνωστη. Αν κρίνω από τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις που έχουν ημερομηνία λήξης την 7η Ιουλίου και από το ταμπεραμέντο ορισμένων εκ των εμπλεκομένων, κάποιοι ίσως αρχίσουν να πηδάνε από τα παράθυρα… Αν δεν σφαχτούν μεταξύ τους. Το ένα, βέβαια, δεν αποκλείει το άλλο.

Δεν έχουν με τι να ασχοληθούν

«Μα καλά, δεν έχουν με τίποτ’ άλλο να ασχοληθούν;». Την απορία εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Αφορμή, το γεγονός ότι το Μαξίμου αφιέρωσε αρκετό χρόνο τις προηγούμενες ημέρες για να διαμαρτυρηθεί για όσα είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Αλέξη Τσίπρα από αθηναϊκό έδαφος. Προφανώς εξέλαβαν το γεγονός ότι ο Γερμανός έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου ως ευθεία προσβολή. Και κάπως έτσι άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα στις Βρυξέλλες… Ακούω ότι πρώτος αποδέκτης διαβήματος έγινε ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Αυτός ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της ομάδας, τον Γερμανό Ούντο Μπούλμαν, να εκδώσει ανακοίνωση. Σε αυτήν κατηγορεί τον Βέμπερ ότι προσπαθεί να προκαλέσει «αλλαγή καθεστώτος» στην Ελλάδα. Επιχείρησαν να εμπλέξουν και τον Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε το κλασικό «συνεργαζόμαστε με όλες τις κυβερνήσεις». Ο παλιός είναι αλλιώς.

Ελάτε να σας τα λύσω

Η ανάπτυξη, η ανάκαμψη και οι επενδύσεις έρχονται. Το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα στον απόηχο του Eurogroup ανέλαβε να μεταφέρει στους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. ο Γιάννης Δραγασάκης. Αυτά το πρωί της Τετάρτης, σε πρωινό στο Χίλτον που οργάνωσε η μαλτέζικη προεδρία. Αλλά ο Δραγασάκης προφανώς δεν υπολόγιζε στις ενστάσεις των Ευρωπαίων διπλωματών. Το λέω επειδή ο Ολλανδός και ο Γάλλος πρέσβης αναρωτήθηκαν διά βοής πώς είναι δυνατόν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα με τη γραφειοκρατία που υπάρχει και τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Ο δε Γάλλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδυτών από τη Γαλλία που θέλουν διακαώς να επενδύσουν, αλλά συναντούν διαρκώς γραφειοκρατικά προσκόμματα. «Ελάτε να μιλήσουμε, να μου πείτε συγκεκριμένα, να σας λύσω τα θέματα», αντέτεινε ο Δραγασάκης. Και κάπως έτσι σκοτώνουμε το τέρας της γραφειοκρατίας.

Εγώ είμαι από χωριό…

Στο «Βαρούλκο» έκανε το τραπέζι ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Μ. Βέμπερ το βράδυ της Δευτέρας. Παρόντες και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Ο Βέμπερ τους είπε και κατ’ ιδίαν αυτά που είπε και δημοσίως. Θυμίζω ότι περιέλουσε τον κ. Τσίπρα με κοσμητικά και έχρισε τον κ. Μητσοτάκη επόμενο πρωθυπουργό. Κατά τα λοιπά, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μπήκε, όμως, βαθύτερα, και στα πρωτογενή πλεονάσματα, στη μείωση των οποίων επέμεινε ο Κυριάκος, υποσχόμενος ότι μόλις αναλάβει θα αποδείξει την αξιοπιστία του και θα επιχειρήσει να συνεφέρει την οικονομία. Μίλησαν και για πιο ειδικά θέματα, όπως το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα για την ανάπτυξη. Οι παρευρισκόμενοι κατάλαβαν ότι ο Βαυαρός ήρθε να βολιδοσκοπήσει από κοντά με ποιους έχει να κάνει. Κι ας τους έριξε στάχτη στα μάτια όταν χαριτολογώντας τους είπε ότι «εγώ είμαι από χωριό».

Ακατάλληλο για ανηλίκους

Ο Αντ. Σαμαράς, από την πλευρά του, επέλεξε την ταράτσα του GB για δείπνο με τον Μ. Βέμπερ και τον γραμματέα του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή Μ. Καμπ το βράδυ της Τρίτης. Γιατί μπορεί ο Βέμπερ να είναι από χωριό, αλλά ο Σαμαράς είναι από τη Μεσσηνία: και δεν επέλεξε τυχαία τη θέα της Ακρόπολης ανήμερα την επέτειο οκτώ χρόνων από τα εγκαίνια του Μουσείου. Σημειώνω ότι ο επίσης Γερμανός Καμπ είναι άνθρωπος-κλειδί στο ΕΛΚ. Η ομήγυρη συζήτησε και για τη νέα εποχή που θα σηματοδοτήσουν για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν και η αναμενόμενη νέα νίκη της Μέρκελ. Τα υπόλοιπα είναι ακατάλληλα για ανηλίκους.

Μακρόν, εσύ σούπερ σταρ

Αντιμετώπιση ροκ σταρ είχε ο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προφανώς είναι θέμα χρόνου οι μεγάλες πολιτικές ομάδες να σφάζονται στα πόδια του. Και ο ίδιος το γνωρίζει και τους κρατάει σε αγωνία. Για την ώρα, δεν θα ενταχθεί στην ALDE του Φερχόφσταντ, όπου υποτίθεται ότι ανήκει ως Φιλελεύθερος. Δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τις συνόδους τους à la carte, δηλαδή ανάλογα με το θέμα. Με αυτήν τη λογική, δεν αποκλείεται να μετάσχει και σε σύνοδο του ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή