Το δίλημμα της Γενεύης για το Κυπριακό

Το δίλημμα της Γενεύης για το Κυπριακό

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, που ξεκινά τις επόμενες ημέρες στην Ελβετία. Γι’ αυτό τον λόγο, σε Αγκυρα και Κατεχόμενα πραγματοποιούνται ειδικές συσκέψεις και οι εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς και της τουρκοκυπριακής (τ/κ) κοινότητας πραγματοποιούν σημαντικές τοποθετήσεις που αφορούν το μέλλον του Κυπριακού. Παράλληλα, παρασκηνιακά, η Αγκυρα βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του διεθνούς παράγοντα και διατηρεί οδούς επικοινωνίας με τη Βρετανία.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά απαντά στις κινήσεις της Αγκυρας εντατικοποιώντας τις δικές της προετοιμασίες για τη Γενεύη και τις επαφές της με την Ε.Ε., τον διεθνή παράγοντα και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση. Σε επίσημο επίπεδο, Λευκωσία και Αθήνα διαμηνύουν ότι μεταβαίνουν στη Γενεύη με στόχο τη συζήτηση γύρω από την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, το οποίο η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «απαρχαιωμένο».

Η τουρκική πλευρά έχει τη δική της άποψη για το σύστημα των εγγυήσεων και τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η διάσκεψη της Γενεύης. Λίγο πριν από τη διάσκεψη, η Αγκυρα και η τ/κ πλευρά εξακολουθούν να τονίζουν με επιμονή ότι στη Γενεύη θα στηθούν δύο τραπέζια διαπραγματεύσεων. Στο ένα τραπέζι, οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες θα συζητήσουν την τροποποίηση του συστήματος των εγγυήσεων (όχι την κατάργησή του). Στο άλλο τραπέζι διαπραγματεύσεων οι δύο κοινότητες θα εστιάσουν στα εναπομείναντα ανοιχτά κεφάλαια του Κυπριακού.

Το αδιέξοδο

Την παρούσα στιγμή, από τη σκοπιά όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, μεγάλη σημασία φέρει η συζήτηση γύρω από το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό. Η κάθε πλευρά προσεγγίζει τη συγκεκριμένη πτυχή του Κυπριακού μέσα από το πρίσμα της ιστορικής εμπειρίας και των δικών της προτεραιοτήτων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την τελική κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων. Ενα σύγχρονο κράτος, το οποίο είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., δεν χρειάζεται ξένα στρατεύματα. Η Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίζει από μόνη της την ασφάλεια στο εσωτερικό του νησιού και την εδαφική ακεραιότητά της απέναντι σε κάθε είδους εξωτερική απειλή. Αυτή είναι η επίσημη ελληνική θέση με βάση την οποία η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη ζητάει από την τουρκική πλευρά να αποσύρει άμεσα, μαζί με τη λύση του Κυπριακού, τα στρατεύματά της από το νησί.

Η τουρκική πλευρά δεν συμμερίζεται την παραπάνω θέση της Λευκωσίας και της Αθήνας. Οι πληροφορίες αυτού του μέσου δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να συζητήσει εκ νέου το όλο ζήτημα με βάση την αρχή «η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι αναγκαία για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και ολόκληρης της Κύπρου». Σε αυτό το σημείο, καλά ενημερωμένη πηγή από τον κύκλο της τουρκικής κυβέρνησης μοιράζεται μαζί μας την εξής εκτίμηση: «Είναι λάθος να αναμένει η ελληνική πλευρά ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να δώσει την τελική συγκατάθεσή της για την απόσυρση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το νησί».

Η πηγή μας στηρίζει την προαναφερόμενη επισήμανση πάνω σε τρεις πυλώνες, στους οποίους εστιάζει η Αγκυρα: «Πρώτον, η σαρωτική πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσεται υπέρ της παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί. Δεύτερον, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής. Ο τουρκικός στρατός είναι το πιο αποτελεσματικό μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τρίτον, η παρούσα πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε χειρονομίες που θα ικανοποιούσαν πλήρως την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τίθεται το εξής ερώτημα: Τι έχει να δώσει στον ηγέτη Ερντογάν η άλλη πλευρά σε περίπτωση που η Τουρκία αποσύρει ολοκληρωτικά τα στρατεύματά της από την Κύπρο και παραιτηθεί από το δικαίωμα της παρέμβασης;».

Με αφορμή την τελευταία επισήμανση, η πηγή μας τονίζει ότι τα προαναφερόμενα δεν πρέπει να οδηγήσουν τον αναγνώστη στο γρήγορο συμπέρασμα ότι «το αδιέξοδο στο ζήτημα των εγγυήσεων δεν πρόκειται να υπερνικηθεί». Και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, στη Γενεύη θα πρέπει να ληφθεί μια τελική απόφαση για το Κυπριακό. Λύση με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων ή τελικό αδιέξοδο που θα ανοίγει τον δρόμο να συζητηθούν εναλλακτικά μοντέλα για το νησί και κυρίως την τ/κ κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, η Αγκυρα επιμένει και ζητάει τελική απόφαση στη Γενεύη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή