«Βουνά» από σκουπίδια εν αναμονή καύσωνα

«Βουνά» από σκουπίδια εν αναμονή καύσωνα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, γνωστοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής την απόφασή της να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.

Μάλιστα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προανήγγειλε ότι σήμερα Δευτέρα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις δέκα το πρωί θα δώσει στη δημοσιότητα νομοθετική ρύθμιση «όπου θα δίνεται οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων».

Οπως αναφέρει μάλιστα στην απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ «η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προκηρυχθεί επίσης στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

«Βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους όπως νοσοκομεία και λαϊκές αγορές.

Κι όλα αυτά ενώ δήμοι ανά τη χώρα παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ηδη η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια προχωρά σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων, ο οποίος καταγγέλλει ότι “μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα και καλεί τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του και ζητά τη στήριξη των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή