Πρωτοφανής πόλωση στην Αλβανία: Πρόεδρος εναντίον πρωθυπουργού

Πρωτοφανής πόλωση στην Αλβανία: Πρόεδρος εναντίον πρωθυπουργού

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο αρχισαδιστής Εντι Ράμα και ο  αρχηγός της αστυνομίας Χακί «Ντρόγκα» (σ.σ. το  κανονικό του όνομα είναι Χακί Τσάκο και «Ντρόγκα θα πει διαπλεκόμενος με ναρκωτικά) θα φέρουν όλη την ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξει έστω και ένα  θύμα».

Ο «αρχισαδιστής» είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα και οι χαρακτηρισμοί προέρχονται από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, μέχρι πρότινος σύμμαχο στην κυβέρνηση και νυν σφοδρό πολέμιο του Ράμα.

Παρόλα αυτά ο Ράμα θα κληθεί να συνυπάρξει με τον Μέτα εφόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίσει, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα, τις σημερινές εκλογές.

Ο Μέτα, που στην συγκυβέρνηση με τον Ράμα, κατείχε το πόστο του προέδρου του Κοινοβουλίου, εξελέγη με τις ψήφους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόκειται να αναλάβει επισήμως καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα απείχε από τις πολιτικές εντάσεις, πολύ περισσότερο όταν αυτές σημειώνονταν σε προεκλογικές περιόδους.

Στην Αλβανία όμως τα πολιτικά ήθη απέχουν ακόμα από αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά, ότι εκλογές χωρίς ύβρεις, απειλές, μαζικές δωροδοκίες ψηφοφόρων, κατηγορίες για εμπλοκή ηγετών σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, δύσκολα μπορεί να διεξαχθούν σε αυτή τη χώρα που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και διεκδικεί την ένταξή της στην ΕΕ.

Ο  νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, λοιπόν, βλέποντας το κόμμα το οποίο ο ίδιος ίδρυσε, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, και το οποίο φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να έρχεται τρίτο σε ψήφους, να δέχεται επίθεση με μεθόδους που σύμφωνα με τον ίδιο παραπέμπουν ευθέως στο οργανωμένο έγκλημα από τους σοσιαλιστές του  Ράμα  κρέμασε για λίγο το «καπέλο» του πρώτου πολίτη και επέστρεψε  στα προεκλογικά μπαλκόνια, για να αποτρέψει  την λεηλασία του πολιτικού του δημιουργήματος».

Μιλώντας σε συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί μαζική εξαγορά ψήφων του κόμματός του με χρήματα προερχόμενα από την διακίνηση  ναρκωτικών και γενικότερα λαθρεμπορίου.

Η πίεση προς το κόμμα του ήταν μεγάλη όλο το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ο Ράμα στοχεύοντας στην αυτοδυναμία, πολιορκούσε στενά το κόμμα του Μέτα με στόχο την αφαίμαξή του, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρώην συνεργάτη του.

Έτσι, σήμερα και ενώ η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει, με αφορμή ένα αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή Λέζα στον βορρά, στο οποίο κάποιοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν οπαδό του Μέτα, ο τελευταίος επετέθη με σφοδρότητα εναντίον του Ράμα και του αρχηγού της αστυνομίας, αποκαλώντας «αρχισαδιστή» τον πρωθυπουργό και νονό των ναρκωτικών  τον αρχηγό της αστυνομίας.

Ο Μέτα κάλεσε  τους νεολαίους του κόμματός του «να σηκωθούν στο πόδι σε όλη τη χώρα, διότι η Αλβανία δίνει αποφασιστικά την ετυμηγορία της, γι' αυτό έχουν λυσσάξει τα «κοπρόσκυλα του αρχι- σαδιστή», στα  οποία έχει δοθεί εντολή να γεμίσουν τις κάλπες, διαφορετικά θα έχουν συνέπειες».

Όπως ήταν φυσικό το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντέδρασε έντονα και σε ανακοίνωσή του εξέφρασε «τη λύπη του για την παράνομη συμπεριφορά του εκλεγμένου προέδρου Μέτα, ο οποίος  παραβιάζει συνεχώς  τον Εκλογικό Κώδικα».

Μέχρι το βράδυ δεν είχαν σημειωθεί άλλα σοβαρά επεισόδια, όπως αυτό στη Λέζα, ωστόσο,  στη διάρκεια της ημέρας οι καταγγελίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, από πολίτες για προσπάθεια εξαγοράς της ψήφου τους με  χρηματικά ποσά είχαν ξεπεράσει τις διακόσιες πενήντα.

Καθώς η ατμόσφαιρα ηλεκτριζόταν όσο περνούσαν οι ώρες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λου, επισκέφθηκε εκλογικά κέντρα του Δυρραχίου, όπου, σύμφωνα με ΜΜΕ των Τιράνων, υπήρχαν πολλές καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων από υποψηφίους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε χωρίς εντάσεις, υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα.  Όμως τα πολιτικά πάθη υπέβοσκαν και, όπως απεδείχθη, δεν έφταναν οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να αφεθούν εκτός αντιπαράθεσης οι μόνιμες αντεγκλήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγετών για εμπλοκή στην προστασία του εμπορίου ναρκωτικών και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης που έχει καταστήσει την Αλβανία «Κολομβία της Ευρώπης».

Σκληρές κατηγορίες για εμπλοκή στο εμπόριο ναρκωτικών αντάλλαξαν τις τελευταίες μέρες και τα δυο μεγάλα κόμματα Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό της κεντροδεξιάς.

Με αυτά και με αυτά και με τη συμμετοχή να κυμαίνεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, η λήξη της ψηφοφορίας, που ήταν να ολοκληρωθεί στις 7 τοπική ώρα, μετατέθηκε κατά μια ώρα, λόγω ζέστης αλλά και μπαϊραμιού των μουσουλμάνων.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα  θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατα να έχει ξεκαθαρίσει έως αργά το βράδυ η εικόνα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή