Κίνα: Ελεύθερος αφέθηκε ο νομπελίστας αντιφρονών Λιου Σιαόμπο

Κίνα: Ελεύθερος αφέθηκε ο νομπελίστας αντιφρονών Λιου Σιαόμπο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, ο οποίος έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, αφέθηκε ελεύθερος αφού διαγνώστηκε τον προηγούμενο μήνα με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

«Πλέον λαμβάνει θεραπεία στο νοσοκομείο της Σενγιάνγκ (στην επαρχία Λιαονίνγκ στη βορειοανατολικής Κίνας). Δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια. Απλώς λαμβάνει θεραπεία εξαιτίας της ασθένειάς του», δήλωσε ο Μο Σαοπίνγκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η διάγνωση του Λιου έγινε στις 23 Μαΐου και ότι αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Σιαομπό, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού του κινεζικού καθεστώτος και ηγετική μορφή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, φυλακίστηκε το 2009 ως υποκινητής υπονομευτικών για το καθεστώς δράσεων, λόγω των διακηρύξεων για περισσότερη δημοκρατία στη χώρα. Έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2010 για το σύνολο της ακτιβιστικής δράσης του, με τη Σουηδική Ακαδημία να τον χαρακτηρίζει το «πρώτο σύμβολο» του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Ο ίδιος δεν παρέλαβε ποτέ το βραβείο του, το οποίο προκάλεσε την έντονη οργή του κινεζικού καθεστώτος.

Ο 61χρονος Σιαόμπο καταδικάστηκε σε 11χρονη κάθειρξη το 2009 για «παρακίνηση σε υπονόμευση της κρατικής εξουσίας», λόγω της συμβολής του στη σύνταξη του υπομνήματος «Καταστατικός Χάρτης 8», το οποίο ζητούσε σαρωτικές πολιτικές αλλαγές στην Κίνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή