Βρετανία: Συμφωνία DUP – Τόρις και σχηματισμός κυβέρνησης

Βρετανία: Συμφωνία DUP – Τόρις και σχηματισμός κυβέρνησης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας και το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι  κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά την αδυναμία της Μέι και των Τόρις να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. 

Η Μέι υποδέχθηκε χαμογελαστή την ηγετική ομάδα του βορειοιρλανδικού κόμματος στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και προέβη σε χειραψία με την ηγέτη του DUP, Αρλέν Φόστερ, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. 

Βρετανία: Συμφωνία DUP – Τόρις και σχηματισμός κυβέρνησης-1

Φωτογραφία από το βρετανικό δίκτυο του BBC. 

Οι δέκα βουλευτές του DUP θα στηρίζουν τη μειοψηφική κυβέρνηση των Τόρις σε σημαντικές ψηφοφορίες του κοινοβουλίου, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες πλειοψηφίες, χωρίς όμως να εισέλθουν επίσημα στην κυβέρνηση, δημιουργώντας έναν περισσότερο ισχυρό κυβερνητικό συνασπισμό.  Οι ψηφοφορίες αυτές θα αφορούν τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον προϋπολογισμό, καθώς και ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

«Το DUP θα στηρίξει την κυβέρνηση των Συντηρητικών στις ψηφοφορίες για τον Λόγο της Βασίλισσας (τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης), τον προϋπολογισμό, τη νομοθεσία που σχετίζεται με το Brexit και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε συγκεκριμένα η Μέι. 

Επιπλέον, η Μέι τοποθετήθηκε και αναφορικά με το ζήτημα της διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, δίνοντας διορία μέχρι τις 29 Ιουνίου στο DUP και το Σιν Φέιν να προβούν σε συμφωνία που θα αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας.  

Οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών εστίασαν σε ζητήματα όπως το Brexit και την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Βόρεια Ιρλανδία. Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει τις δαπάνες της κατά ένα δισεκατομμύριο λίρες προς τη χώρα για τα επόμενα δύο χρόνια, ως αντάλλαγμα για την πολύ σημαντική στήριξη των δέκα βουλευτών. 

«Μετά τις διαπραγματεύσεις, το Συντηρητικό Κόμμα αναγνώρισε την αναγκαιότητα υψηλότερης οικονομικής βοήθειας στη Βόρεια Ιρλανδία, δεδομένης της ιδιαίτερης ιστορίας μας και των συνθηκών των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε συγκεκριμένα η Φόστερ. 

Οι πιο ειδικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, όμως σύμφωνα με την Φόστερ και τον εκπρόσωπο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, θα δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατό. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή