Μητσοτάκης: Να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι – Tροπολογία κατέθεσε η ΝΔ

Μητσοτάκης: Να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι – Tροπολογία κατέθεσε η ΝΔ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια» αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό. Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο. Και έχει προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή – μέσα στο καλοκαίρι – με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου» συνεχίζει στην δήλωση του τονίζοντας πως

«είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Αλλά η Κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει, όπως επέλεξε να αγνοήσει και την πραγματικότητα. Έτσι φθάσαμε στην σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Και πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική λύση η οποία να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και να μην παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και το Σύνταγμα. Δυστυχώς, οι προτάσεις της Κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει την δική του πρόταση, ζητώντας παράλληλα να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι.

«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη:

-Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση.  Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία.

-Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

-Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.

-Τέλος, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία.  Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.

Είναι σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει  αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό. Δεν είναι, όμως, δουλειά του Κράτους να καθορίζει πως θα μαζεύονται τα απορρίμματα στην Ηγουμενίτσα ή στην Ικαρία…

Η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα. Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. Οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και το τακτικό προσωπικό των δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις μας».

Tροπολογία της ΝΔ

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για το σοβαρότατο πρόβλημα που προέκυψε με το θέμα των συμβασιούχων στους Ο.Τ.Α., ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης και ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς κατέθεσαν τροπολογία που αφορά στην άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται μέχρι της 7 Ιουνίου, στους συμβασιούχους.

Στην αιτιολογική έκθεση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπογραμμίζουν ότι,  με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι παρατάσεις των  συμβάσεων που έγιναν το 2016 και το 2017 είναι  αντισυνταγματικές και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει καταβολή των μισθών που προβλέπονταν από τις συμβάσεις αυτές προσθέτουν:  «Συνεκτιμώντας: α) την ευθύνη του Κράτους στη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής έντασης λόγω των αντισυνταγματικών παρατάσεων των συμβάσεων, β) τις συνταγματικές εκ του Κράτους δικαίου, αρχές της ασφάλειας του δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία και την προστασία των γεγενημένων αξιώσεων ως στοιχείο της συνταγματικής και Διεθνούς Δικαίου προστασίας της περιουσίας, γ) τη θεμελιώδη νομική αντίληψη ότι η συνέχιση της απασχόλησης εργαζομένων, παρά την έλλειψη έγκυρου συμβατικού δεσμού, γεννά καθ’ υποκατάσταση αξίωση καταβολής σε σχέση με τις δεδουλευμένες αποδοχές και δ) το υψηλό πρόσθετο κόστος και την επένδυση σε ανθρώπινη ενέργεια, τόσο για το Δημόσιο, όσο  και για τους εμπλεκόμενους πολίτες, που επάγεται η ικανοποίηση της αξίωσης καταβολής των δεδουλευμένων μέσω της δικαστικής οδού, η παρούσα πρόταση νόμου παρέχει τη νομική βάση για την καταβολή των δεδουλευμένων σε χρόνο που κρίθηκε ότι δεν καλύπτεται από νόμιμη συμβατική σχέση».

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι :

«Απολαβές εργαζομένων που αφορούν δεδουλευμένα έως την 7η Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο συμβάσεων που παρατάθηκαν με βάση τον ν. 4429/2016 (ΦΕΚ Α’ 199) και τον ν. 4456/2017 (ΦΕΚ Α’ 24), καταβάλλονται από τους δημόσιους φορείς μετά από προσήκουσα πιστοποίηση εκ μέρους των οικείων προϊσταμένων ότι πράγματι παρασχέθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή