Πήλιο: To «Θαλασσινό βουνό»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1 . Βόλτα με το τρενάκι του Πηλίου

Επιβιβαστείτε στον ιστορικό Μουντζούρη για να φτάσετε από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές (90 λεπτά). Η όμορφη διαδρομή περνάει μέσα από κατάφυτες πλαγιές και άγρια τοπία. Απλή μετάβαση 9 ευρώ/άτομο, www.trainose.gr.

2. Στα χωριά του φιρικιού

Επισκεφτείτε τα καταπράσινα «χωριά του φιρικιού» με τις πλακόστρωτες πλατείες, το καφέ «Άννα να ένα μήλο» στις Μηλιές (τηλ. 24230-86889), τον φούρνο του Μάριου με το υπέροχο ψωμί και κουλούρια στους Πινακάτες, την ταβέρνα του Γιωργάρα για ψητά στη Βυζίτσα (τηλ. 24230-86359) και το λιθόκτιστο θέατρο «Αλώνι» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, με κερκίδες που βλέπουν στον Παγασητικό. Στη Βυζίτσα καθίστε στα τραπεζάκια του Συνεταιρισμού Γυναικών «Οι Εσπερίδες» (τηλ. 24230-86838) για γλυκό κουταλιού φιρίκι.

3. Πριν τη βουτιά… πεζοπορία

Περπατήστε το μονοπάτι (λίγο παραπάνω από μία ώρα) που συνδέει την παραλία της Νταμούχαρης με τη Φακίστρα και κολυμπήστε σε καταπράσινα νερά, σε δύο από τους ωραιότερους κόλπους του Πηλίου. Η διαδρομή δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση για να την ολοκληρώσετε. Οργανωμένες πεζοπορίες και εξερευνήσεις φαραγγιών διοργανώνουν οι Ηike Away in Pelion (www.hikeaway.gr) και  Mountain Escapes (www.mountainescapes.gr).

4. Μπουκιά και συχώριο

Δοκιμάστε τσιτσίραβλα, χόρτα μοναδικής νοστιμιάς, που γίνονται τουρσί ή τρώγονται βρασμένα. Συνοδεύουν τα ντόπια αποστάγματα, ενώ τα καλά εστιατόρια και ταβέρνες τα προσθέτουν στην ντοματοσαλάτα για έξτρα νοστιμιά. Απολαύστε πηλιορείτικη κουζίνα στην ταβέρνα της Νίκης, το Μεϊντάνι (Ζαγορά, τηλ. 24260-22626), με σπεσιαλιτέ όπως ο τράγος στη λαδόκολλα και τα δυοσμάτα κεφτεδάκια, σε ένα μικρό μπαλκόνι πάνω από το Αιγαίο. 

5. Ιππασία στον Άγιο Λαυρέντιο

Ανακαλύψτε το πανέμορφο πέτρινο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, στο οποίο δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Από μικρές και μεγαλύτερες πηγές αναβλύζει παγωμένο νερό, ρυάκια τρέχουν σε όλο το χωριό και στις αυλές μοσχομυρίζουν λουλούδια. Ο πλάτανος στην κεντρική πλατεία προσφέρει δροσιά και παχύ ίσκιο για μεσημεριανή ανάπαυλα, ενώ τα καφενεία-μεζεδοπωλεία τριγύρω σερβίρουν μεζεδάκια συνοδεία τσίπουρου. Μπορείτε να περιηγηθείτε πεζή ή να ιππεύσετε άλογα (υπεύθυνος: Παντελής Σπίνας, τηλ. 6973-718928), για να γνωρίσετε καλύτερα το χωριό και τα περίχωρα.

6. Καφές με ιστορία στον Λαύκο

Στον πολιτιστικά δραστήριο Λαύκο επισκεφτείτε ένα από τα παλαιότερα καφενεία της Ελλάδας, του Φορλίδα, και πάρτε ψωμί από τον ξυλόφουρνο του Γιάννη Δροσίτη (τηλ. 24230-65046).

7. Ένα βουνό γεμάτο… παραλίες

Κολυμπήστε στους  Αγίους Σαράντα, στον Μυλοπόταμο, στον Μουρτιά, στην Πλάκα, στο Παπά Νερό και σε αρκετές ακόμα, στις οποίες, αν τύχει να βουτήξετε το βράδυ, θα δείτε δίπλα σας φωσφορίζον πλαγκτόν!

 

Μετάβαση

Ο Βόλος απέχει 328 χλμ. από την Αθήνα και 208 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Για καύσιμα και διόδια υπολογίστε περίπου 65 ευρώ από Αθήνα και 47ευρώ  από Θεσσαλονίκη, η απλή μετάβαση.

Διαμονή

Στους Πινακάτες θα βρείτε το Αρχοντικό Σακαλή (τηλ. 24230-86560, www.sakalihotel.gr, από 130 ευρώ με πρωινό). Στην Τσαγκαράδα μια καλή επιλογή με χαρακτήρα είναι η Αμανίτα (τηλ. 24260-49707, www.amanita.gr, από 110 ευρώ τo studio, με πρωινό). Για αρχοντική διαμονή στον Λαύκο, επιλέξτε τoν παραδοσιακό ξενώνα Fyloma (τηλ. 24230-65660, www.fyloma.com, από 65 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή