«Φρένο» στην ένταξη της Ελλάδας στο QE από τον Μάριο Ντράγκι

«Φρένο» στην ένταξη της Ελλάδας στο QE από τον Μάριο Ντράγκι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που ειπώθηκε επισήμως και από τα χείλη πλέον του πρόεδρου της Μάριο Ντράγκι, καθώς, όπως σημείωσε, απαιτείται περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ντράγκι, σε απάντηση ερωτήματος του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Ν. Χουντή για το κατά πόσον η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (debt sustainability analysis – DSA) και ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι προσθέτει πως η αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους όπως έγινε στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου δεν είναι αρκετή – συγκεκριμένα, αναφέρει πως «εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με διάφορα σενάρια».

Για αυτόν τον λόγο, μέχρι να γίνει περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, «εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σε ερώτηση του κ. Χουντή για το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει την πορεία του χρέους, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει πως αυτό δεν εξαρτάται μόνον από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από τη διαφορά του από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ο κ. Ντράγκι τονίζει πως, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια στρατηγική που θα ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, μέσω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται από το πρόγραμμα διάσωσης και τους στόχους του SSM. Οπως υπογραμμίζει, αυτό είναι ένα σημαντικό μονοπάτι προς μια βιώσιμη μείωση του spread ανάμεσα στα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρωζώνη και θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Παρά την ψυχρολουσία στο ζήτημα του QE, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, όπως και η κατάσταση ρευστότητας, κάτι που αποτυπώνεται στη μείωση της ρευστότητας που αντλείται μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 43,6 δισ. ευρώ έως και 05/07, έναντι 44,2 δισ. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τις θετικές εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή