Μερική δικαίωση του Ντ. Τραμπ

Μερική δικαίωση του Ντ. Τραμπ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική, αν και όχι οριστική, πολιτική επιτυχία χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην τελευταία του συνεδρίαση προ των καλοκαιρινών διακοπών, δέχθηκε να εξετάσει στην επόμενη σεζόν, που αρχίζει τον Οκτώβριο, την έφεση του Λευκού Οίκου εναντίον αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων, που είχαν αναστείλει την εφαρμογή του επίμαχου προεδρικού του διατάγματος για την απαγόρευση εισόδου πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ. Με την ίδια απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο επανάφερε σε ισχύ τη μερική εφαρμογή του διατάγματος (για τα πρόσωπα που «δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ») όπως και την τετράμηνη αναστολή υποδοχής προσφύγων.

Συντηρητικό άρωμα είχε και μια δεύτερη απόφαση του ανώτατου δικαστικού θεσμού. Με μεγάλη πλειοψηφία, τα μέλη του δικαίωσαν προσφυγή εκκλησίας του Μισούρι εναντίον των πολιτειακών αρχών που είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή της σε δημόσιο διαγωνισμό για τη συντήρηση γηπέδων, επικαλούμενες τον κοσμικό χαρακτήρα του έργου. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των εκκλησιών σε κάθε είδους πολιτειακούς ή κρατικούς διαγωνισμούς για ανάθεση έργων, υιοθετώντας μια πιο χαλαρή εκδοχή του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.

Σε ένα άλλο μεγάλο εσωτερικό μέτωπο, τον νόμο που θα αντικαταστήσει τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης (Obamacare), οι σοβαρές αντιθέσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών δεν είχαν μέχρι χθες γεφυρωθεί. «Δεν υπάρχει τρόπος να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, ενώ έντονο σκεπτικισμό εξέφρασε και ο συνήθως νομοταγής συνάδελφός του Τζέρι Μόραν από το Κάνσας.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο φέρει τη σφραγίδα του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ. Ο Ντόναλντ Τραμπ επείγεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο προτού κλείσει το Κογκρέσο για τις θερινές διακοπές, ώστε να έχει να επιδείξει την πρώτη σοβαρή, εσωτερική μεταρρύθμιση της προεδρίας του.

«Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ δύσκολο ζήτημα, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επιλογής, καθώς η εναλλακτική λύση είναι το πτώμα του Obamacare», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο Fox News.

Καθώς οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές αναμένεται να καταψηφίσουν χωρίς καμία εξαίρεση το προτεινόμενο νομοσχέδιο και με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία δύο εδρών των Ρεπουμπλικανών, θα αρκούσε η διαφοροποίηση τριών εξ αυτών για να ματαιώσει τα σχέδια της ηγεσίας τους.

Οι αντιρρήσεις από τους κόλπους των Ρεπουμπλικανών κινούνται από δύο διαμετρικά αντίθετες αφετηρίες. Η μετριοπαθής ομάδα αντιρρησιών πιέζεται από σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που ανησυχεί ότι θα χάσει την κάλυψη στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Παρά τα όποια προβλήματά της, η Obamacare εξασφάλισε υπηρεσίες υγείας σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς που τις στερούνταν, ρίχνοντας το ποσοστό των ανασφάλιστων στο ιστορικό ναδίρ του 9%. Από την άλλη πλευρά, η δεξιά πτέρυγα του κόμματος επικρίνει το νομοσχέδιο γιατί διατηρεί σημαντικά τμήματα της Obamacare, όπως οι επιδοτήσεις για όσους αγοράζουν ιδιωτική ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή