Πακέτο διάσωσης 17 δισ. ευρώ από τη Ρώμη για δύο τράπεζες

Πακέτο διάσωσης 17 δισ. ευρώ από τη Ρώμη για δύο τράπεζες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να διασώσει δύο μεσαίου μεγέθους τράπεζες, καταβάλλοντας 5,2 δισ. ευρώ και παρέχοντας εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ. Η αμφιλεγόμενη διάσωση επικρίθηκε από αρκετούς αναλυτές, αλλά και ευρωβουλευτές, και κυρίως από Γερμανούς οικονομολόγους και πολιτικούς που άσκησαν δριμεία κριτική κατά των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι επέτρεψαν στη Ρώμη να παρακάμψει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει στόχο να αποτρέπει τη διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές επικρότησαν τη διάσωση δικαιώνοντας την ιταλική κυβέρνηση που υποστήριζε πως η διάσωση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς το ευάλωτο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Υστερα από μήνες άκαρπων προσπαθειών για τη διάσωση των Banco Veneto και Banco Popolare di Vicenza με ιδιωτικά κεφάλαια, η τελική φάση άρχισε το βράδυ της Παρασκευής με την ΕΚΤ να ανακοινώνει πως οι δύο τράπεζες «χρεοκοπούν ή είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν».

Η ΕΚΤ έκρινε πως οι δύο τράπεζες δεν είναι συστημικές, οπότε δεν είναι αναγκαίο να ρευστοποιηθούν. Η ιταλική κυβέρνηση έκρινε ότι η χρεοκοπία των δύο τραπεζών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη προς το σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και η Κομισιόν αποδέχθηκε το επιχείρημα πως η χρεοκοπία των Veneto και Populare di Vicenza θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή του Βένετο στον ιταλικό βιομηχανικό Βορρά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως η κρατική διάσωση ήταν «σημαντική, επείγουσα και απαραίτητη» ώστε να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν, οι δύο τράπεζες θα διαχωριστούν σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα. Τα υγιή περιουσιακά τους στοιχεία θα μεταβιβαστούν στην Intesa Sanpaolo, τη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα. Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση δέχτηκε να ενισχύσει την Intesa με 5,2 δισ. ευρώ ώστε να μη μειωθεί ο κεφαλαιακός της δείκτης και να καλύψει το κόστος απόλυσης υπαλλήλων και κλεισίματος υποκαταστημάτων των δύο τραπεζών. Συγχρόνως, το ιταλικό Δημόσιο προσφέρει επιπλέον εγγυήσεις μέχρι του ποσού των 12 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν πιθανές ζημίες από το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων των Veneto και Populare di Vicenza. Οι μέτοχοι των δύο τραπεζών θα χάσουν περίπου 4 δισ. ευρώ και οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης (junior bondholders) θα χάσουν 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προστατεύονται πλήρως οι ομολογιούχοι αυξημένης εξασφάλισης όπως και το σύνολο των καταθέσεων. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Κυριακή πως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ως εποπτική αρχή δεν έκρινε πως είναι απαραίτητη (για λόγους ανταγωνισμού) η χρεοκοπία των δύο τραπεζών, «τότε ισχύει το εθνικό πτωχευτικό δίκαιο… σύμφωνα με το οποίο μέτοχοι και ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης πρέπει να συνεισφέρουν πλήρως στο κόστος».

Ο Γερμανός Συντηρητικός ευρωβουλευτής Μάρκους Φάμπερ δήλωσε χθες πως «με αυτή την απόφαση, η Κομισιόν συνοδεύει την τραπεζική ένωση στο νεκροκρέβατό της. Η δέσμευση πως οι φορολογούμενοι δεν θα χρηματοδοτούν τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών έχει αθετηθεί για τα καλά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων του Ε.Κ. Μάλιστα, ο κ. Φάμπερ υποστήριξε πως «αν αγνοείται τόσο ωμά η δέσμη κοινών μέτρων για την εκκαθάριση τραπεζών, τότε δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε άλλο το σχέδιο από κοινού εγγύησης καταθέσεων». Ωστόσο η κ. Ιαμπελ Σνάμπελ, μια εκ των πέντε ανεξάρτητων οικονομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης, παρατήρησε πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία προσφέρει πολλά «παραθυράκια» και ότι θα πρέπει να υπάρξει «στενότερη εναρμόνιση του πτωχευτικού δικαίου» ως προϋπόθεση για την από κοινού εγγύηση καταθέσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή