Αποστάσεις του Ν. Αναστασιάδη από το έγγραφο Εϊντε

Αποστάσεις του Ν. Αναστασιάδη από το έγγραφο Εϊντε

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση ότι το έγγραφο που προετοίμασε για τη διεθνή Διάσκεψη ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε δεν είναι δεσμευτικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, παρενέβη χθες ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωσή του, την τελευταία πριν από τη σημερινή αναχώρηση από τη Λευκωσία για το Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Ολες οι πλευρές αναχωρούν για τη Διάσκεψη, η οποία αρχίζει στο ελβετικό θέρετρο αύριο το πρωί (10 τοπική ώρα), διατηρώντας «κλειστά τα χαρτιά» σχετικά με τη διαπραγματευτική τακτική τους και οχυρωμένες πίσω από τις, λίγο-πολύ γνωστές, «κόκκινες» γραμμές τους. Στη χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η «πολυπόθητη εξεύρεση λύσης» συνδυάζει κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και απόσυρση του στρατού κατοχής.

Ως προς το έγγραφο Εϊντε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ιδιαιτέρως οξύς, επισημαίνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί κείμενα «που δεν έχουν ετοιμαστεί με βάση τις αποφάσεις της συνάντησης της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και που προνοούσε την ετοιμασία κοινού εγγράφου. Εγγραφα, μάλιστα, τα οποία ιδιαιτέρως παραγνωρίζουν ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας». Και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου, και ενόψει του γεγονότος ότι το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο κ. Εϊντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή». Πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της ελλαδικής πλευράς «δεν αποπνέουν αρνητισμό, αλλά αντιθέτως αποτελούν αξίωση για αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων των εμπλεκόμενων μερών».

Στις πρώτες δύο ημέρες της Διάσκεψης θα είναι παρόντες ο κ. Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Εϊντε, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας Ν. Κοτζιάς, Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φραντς Τίμερμανς. Από την τουρκική πλευρά, πέρα από τις τακτικές κινήσεις, όπως η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, περί «επιβολής» της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, έχουν σημειωθεί και πιο συμβολικές κινήσεις. Με τη NAVTEX 649/17 ο Υδρογραφικός Σταθμός Αττάλειας γνωστοποίησε τη δέσμευση περιοχής μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ στα νοτιοδυτικά της Πάφου για άσκηση με πυρά, την ημέρα και ώρα έναρξης της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Η Λευκωσία από τη δική της πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις διαδικασίες για την έναρξη γεωτρήσεων και με άλλη NAVTEX (240/17) ανήγγειλε την αποστολή του σκάφους West Capella από τις 10 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου στο οικόπεδο 11 το οποίο θα εκμεταλλευθεί η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total/Eni.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή