Πάρνηθα: Μήνυμα αισιοδοξίας μετά τη «μαύρη επέτειο»

Πάρνηθα: Μήνυμα αισιοδοξίας μετά τη «μαύρη επέτειο»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα και η «μαύρη επέτειος» φέρνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Οι αναδασώσεις που έχουν μεθοδικά γίνει τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τη δύναμη της φυσικής αναγέννησης και την απουσία ανθρώπινων «πιέσεων», έχουν αρχίσει πλέον να αλλάζουν την εικόνα στο βουνό. Ωστόσο, σοβαρό ζήτημα παραμένει η έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας του κοινού, καθώς παρά την καταστροφή, ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι εκδράμουν… με τις ψησταριές τους στον δρυμό, πετούν σκουπίδια, εγκαταλείπουν τους σκύλους τους, ταΐζουν τα ελάφια και πολλά ακόμα.

Με την αφορμή της «μαύρης επετείου», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF διοργάνωσε χθες οδοιπορικό στα σημεία της καταστροφής, με τη συνεργασία των βασικών εμπλεκομένων στην προστασία και αναγέννηση του βουνού: τον φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού, το Δασαρχείο Πάρνηθας και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής. Οπως ανέφερε ο δασάρχης Πάρνηθας Γιώργος Ζαρείφης, το οικοσύστημα του βουνού μεταβλήθηκε αρκετά μετά την καταστροφή. «Τα δάση της χαλεπίου πεύκης έφθασαν πριν από τη φωτιά έως τα 700 υψόμετρο και τώρα βλέπουμε πλήρως αναπτυγμένα πεύκα και στα 900 μέτρα. Οι αιτίες είναι δύο: η μεταφορά των σπόρων με τον αέρα, σε συνδυασμό με τους θερμότερους χειμώνες των τελευταίων ετών. Η επέκταση του δάσους της χαλεπίου πεύκης μάς βοηθά γιατί πρασινίζει ο τόπος και επιπλέον δημιουργείται ένα “πρόδασος” που θα παρέχει σκιά για να αναπτυχθούν τα έλατα. Τεράστια αλλαγή υπήρξε και στην πανίδα. Τα ελάφια αυξήθηκαν –φθάνουν σήμερα τα 1.000 ζώα– επειδή το χορτάρι είναι περισσότερο και αναζήτησαν τροφή και εκτός Πάρνηθας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση του λύκου, που βοηθά στην εκκαθάριση της περιοχής».

Οι αναδασώσεις ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά και συνεχίζονται και σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διευθυντής Αναδασώσεων Αττικής Παναγιώτης Σάσσαλος, μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί σε 4.500 στρέμματα 196.654 φυτά κεφαλληνιακής ελάτης, 193.000 φυτά μαύρης πεύκης και 800 φυτά δρυός. Ακόμα, 180.000 φυτά καλλιεργούνται στο δασικό φυτώριο της Πάρνηθας και πρόκειται σταδιακά να φυτευτούν μέσα στα επόμενα χρόνια. «Το ελατοδάσος χρειάζεται 40-50 χρόνια για να μεγαλώσει, το πιθανότερο είναι ότι η δική μου γενιά δεν θα το προλάβει. Είμαστε όμως σε καλό δρόμο», ανέφερε ο κ. Σάσσαλος. Να σημειωθεί ότι οι αναδασώσεις έγιναν και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών. Oπως ανέφερε ο συντονιστής τοπικών δράσεων της WWF Ηλίας Τζηρίτης, το 2011-2014 η οργάνωση δημιούργησε ένα σύστημα για την εκπαίδευση εθελοντών τόσο για τον τρόπο αναδάσωσης όσο και περιποίησης των δενδρυλλίων. «Κληρονομιά» του προγράμματος είναι ένα μητρώο, από το οποίο αντλούνται έμπειροι εθελοντές.

Σήμερα στο Δασαρχείο της Πάρνηθας απασχολούνται 25 άτομα και στον φορέα του εθνικού δρυμού 26 άτομα. Το προσωπικό δεν είναι επαρκές, ωστόσο ο φορέας βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση γιατί λαμβάνει ετησίως περί τις 550.000 ευρώ από το καζίνο της Πάρνηθας.

Ελλειψη εκπαίδευσης

Ωστόσο, η συμπεριφορά του κόσμου που επισκέπτεται την Πάρνηθα αναδεικνύει την έλλειψη εκπαίδευσης και… κοινής λογικής. «Είναι δύσκολο ο κόσμος που δεν έχει περιβαλλοντική εκπαίδευση να έχει μια σωστή συμπεριφορά», ανέφερε ο Κώστας Δημόπουλος, πρόεδρος του φορέα της Πάρνηθας. «Το καλοκαίρι πολλοί έρχονται στο βουνό με ψησταριές, άλλοι εγκαταλείπουν τους σκύλους τους στο βουνό και αυτοί κάνουν αγέλες, άλλοι πετούν σκουπίδια. Ορισμένοι εξακολουθούν να ταΐζουν τα ελάφια δίπλα στις πινακίδες που λένε ότι δεν πρέπει». «Από τη σημερινή επέτειο θέλουμε να βγει ένα μήνυμα αισιοδοξίας», ανέφερε ο κ. Ζαρείφης. «Πρώτα από όλα όμως πρέπει και ο κόσμος που έρχεται στην Πάρνηθα ή σε οποιοδήποτε άλλο δάσος να αρχίσει να σκέπτεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή