Εντάσεις για τα τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ

Εντάσεις για τα τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε χθες την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, μετά τη διακοπή των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων που επέβαλαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και συμμαχικές της χώρες. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν κατηγόρησε χθες το Κατάρ ότι δημιουργεί στρατιωτική κλιμάκωση στην αντιπαράθεσή του με τις περιφερειακές δυνάμεις, σε μια έμμεση αιχμή για την απόφαση της Ντόχα να επιτρέψει σε τουρκικά στρατεύματα να εισέλθουν στο εμιράτο. «Η εισαγωγή ξένων στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων είναι μια στρατιωτική κλιμάκωση, την οποία δημιούργησε το Κατάρ», κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Αχμέντ αλ Χαλίφα στο Twitter . Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανέφερε ότι η λίστα αιτημάτων προς το Κατάρ, που συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι υπερβολικά προκλητική και θα είναι δύσκολο να εκπληρωθεί από την Ντόχα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έχει εκφράσει τη στήριξή του στο μικρό εμιράτο στη διένεξη αυτού με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, που κατηγορούν την Ντόχα για στήριξη της τρομοκρατίας, κατηγορίες που το εμιράτο απορρίπτει.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι οι χώρες που κατηγορούν το Ιράν και το Κατάρ για τρομοκρατία επιχειρούν να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους αποτυχίες στις προσπάθειες που καταβάλλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λαού τους. «Τη μια μέρα είναι το Ιράν, σήμερα είναι το Κατάρ… Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποφύγουν την ευθύνη, να ξεφύγουν από τη λογοδοσία για αυτή τη θεμελιώδη… αποτυχία του κρατικού συστήματος να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των πολιτών του», είπε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή