Στις φλόγες ο βιότοπος του ιβηρικού λύγκα

Στις φλόγες ο βιότοπος του ιβηρικού λύγκα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. «Ευτυχώς η πυρκαγιά ξέσπασε τώρα και όχι πριν από δέκα χρόνια». Η πικρή ικανοποίηση του Ισπανού περιβαλλοντολόγου ενώ η προστατευμένη περιοχή Ντονιάνα στην Ανδαλουσία τυλιγόταν στις φλόγες είχε σχέση με το σπάνιο αιλουροειδές, τον ιβηρικό λύγκα, που πριν από δέκα χρόνια βρισκόταν ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση.

Επειτα από επισταμένες προσπάθειες προστασίας του βιότοπου του λύγκα, ανέγερση περασμάτων πάνω από αυτοκινητοδρόμους και απελευθέρωση στη φύση ατόμων που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία, ο πληθυσμός του ιβηρικού λύγκα σήμερα ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες. Ετσι η πυρκαγιά στο φυσικό πάρκο Ντονιάνα, από την οποία έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας λύγκας και καταστράφηκε μέρος του βιοτόπου του, θεωρείται πλήγμα από το οποίο το αιλουροειδές θα κατορθώσει να συνέλθει.

Εμπρησμός

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει την οργή της ισπανικής κοινωνίας απέναντι στον άγνωστο εμπρηστή, ο οποίος, σύμφωνα με τις Αρχές, έβαλε φωτιά στο φυσικό πάρκο το βράδυ του Σαββάτου και ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Η πρωθυπουργός της Ανδαλουσίας, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών και σύσσωμη η τοπική ηγεσία βρέθηκε χθες στην περιοχή της πυρκαγιάς, συγχαίροντας τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έδωσαν δύο μερόνυχτα μάχη με τις φλόγες και ενθαρρύνοντας τους αστυνομικούς που αναζητούν τον εμπρηστή.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο προτού φθάσει στον πυρήνα του δρυμού, έκαψε όμως σημαντικό μέρος της προστατευόμενης ζώνης που τον περιβάλλει και εγκλώβισε προσωρινά έως και 50.000 άτομα στην παραλιακή περιοχή Ματαλασκάνιας. Χθες, καθώς οι άνεμοι κόπασαν και τα τρία πύρινα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο, οι δρόμοι ξανάνοιξαν και οι περίπου 1.000 άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στην πόλη Μαθαγόν πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή