Ελεύθερος ο Κινέζος νομπελίστας Λιου

Ελεύθερος ο Κινέζος νομπελίστας Λιου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Αποφυλακίστηκε για ανθρωπιστικούς λόγους ο Κινέζος νομπελίστας και πρωτεργάτης της εξέγερσης στην Τιενανμέν, Λιου Σιάομπο, ο οποίος είναι καρκινοπαθής στο τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με τον συνήγορό του. Ο 61χρονος ακτιβιστής καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη το 2009, επειδή είχε συνδράμει τη σύνταξη της διακήρυξης «Χάρτα 08», η οποία ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Ο Λιου είχε τιμηθεί με Νομπέλ Ειρήνης το 2010, επειδή αγωνίστηκε για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. Η απόφαση της επιτροπής οδήγησε στο πάγωμα των σχέσεων του Πεκίνου με τη Νορβηγία, οι οποίες αποκαταστάθηκαν μόλις τον περυσινό Δεκέμβριο. Το βραβείο τού δόθηκε συμβολικά σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Οσλο, με μια άδεια καρέκλα να έχει κρατηθεί για τον τιμηθέντα. Ο Μο Σαοπίνγκ, δικηγόρος του Λιου, δήλωσε στο Reuters ότι ο νομπελίστας πάσχει από καρκίνο στο ήπαρ και πως αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Η θιβετιανή συγγραφέας και οικογενειακή του φίλη Τσέρινγκ Γοέζερ είπε ότι ξέσπασε σε λυγμούς όταν διάβασε σε κάποια ιστοσελίδα την είδηση της ασθένειάς του. «Είμαι σοκαρισμένη και βαθιά λυπημένη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε», είπε. Η διάγνωση του καρκίνου έγινε στις 23 Μαΐου και ο Λιου αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα.

Η σύζυγός του Λιου Σια παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2010, δήλωσε ο Πάτρικ Πουν, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας που ειδικεύεται σε θέματα Κίνας. Αν και δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως, η Λιου δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν έχει δικαίωμα να δέχεται επισκέπτες στο σπίτι της και δεν μπορεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία παρά μόνο με μέλη της οικογένειάς της. Υποστηρικτές του που έχουν επιδοθεί σε συστηματική εκστρατεία για την απελευθέρωση του Λιου κατέφυγαν στο Twitter και άλλες πλατφόρμες για να εκφράσουν τη θλίψη τους για την είδηση της ασθένειάς του και να αποκηρύξουν την αντιμετώπισή του από τις κινεζικές αρχές. Διεθνείς ακτιβιστές έχουν καταγγείλει ποικίλες περιπτώσεις κακομεταχείρισης φυλακισμένων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης ιατρικής θεραπείας σε αντιφρονούντες, κατηγορίες τις οποίες επισήμως διαψεύδει το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή