Οταν ο Πούτιν καταγοήτευσε τον Ολ. Στόουν

Οταν ο Πούτιν καταγοήτευσε τον Ολ. Στόουν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τετράωρη συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αμερικανό σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν δεν αποτελεί παράδειγμα δημοσιογραφίας. Αλλωστε, ο Στόουν αδυνατεί να αποσπάσει από τον Πούτιν κάποιο σχόλιο ή άποψη που ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει ήδη εκφράσει δημόσια. Την ίδια στιγμή, όμως, η συνέντευξη αυτή είναι ικανή να παράσχει ψυχολογικές και ιδεολογικές αιτίες για την ιδιαίτερα στενή σχέση ανάμεσα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εκφράσει παρόμοια αγάπη για τον Πούτιν, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Συνθήκη πρώτη: άγνοια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Στόουν παρουσιάζει πλήρη άγνοια τόσο για τη βιογραφία και το παρελθόν του κ. Πούτιν όσο και για τη ρωσική ιστορία, και έτσι είναι σε θέση να δέχεται ατάραχος τα ψέματα του προέδρου Πούτιν. Οταν, για παράδειγμα, ο τελευταίος ερωτήθηκε για τη δημοκρατικότητα του καθεστώτος της Ρωσίας, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα στη χώρα τα οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ελέγξει ακόμα και αν προσπαθούσε». Αυτό, φυσικά, δεν ευσταθεί, αλλά ο σκηνοθέτης δεν το αντιλαμβάνεται.

Συνθήκη δεύτερη: αγάπη για επιρροή και μεγαλοπρέπεια. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει στον σκηνοθέτη τους στάβλους του, το σπίτι του στο Σότσι, καθώς και το Κρεμλίνο. Κατά την ξενάγησή του, ο Στόουν μένει εντυπωσιασμένος τόσο από το μέγεθος όσο και από τη μεγαλοπρέπεια των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, ερωτώμενος για τους πρόσφατους νόμους στη Ρωσία κατά της ομοφυλοφιλίας, ο πρόεδρος της χώρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις ομοφοβικές του απόψεις λέγοντας ότι, αν τύχαινε να βρεθεί στην ίδια τουαλέτα με κάποιον ομοφυλόφιλο, θα αναγκαζόταν να τον ξυλοκοπήσει για να προστατευθεί. Το σενάριο αυτό δείχνει να διασκεδάζει αμφοτέρους Πούτιν και Στόουν.

Συνθήκη τρίτη: κοινές προκαταλήψεις. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Στόουν φαίνεται πως τρέφουν την ίδια απέχθεια και φόβο απέναντι στους μουσουλμάνους. Ετσι, όταν ο Πούτιν παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον «σωτήρα της λευκής φυλής», ο Στόουν δείχνει να εντυπωσιάζεται και να θαυμάζει τον πρόεδρο της Ρωσίας για το έργο του κατά των μουσουλμάνων.

Συνθήκη τέταρτη: αδυναμία ή άρνηση διαχωρισμού της αλήθειας από το ψέμα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Στόουν ρωτάει προκαθορισμένες ερωτήσεις, που μάλλον γράφηκαν από το επιτελείο του Ρώσου προέδρου.

Συνθήκη πέμπτη: ηθική ουδετερότητα. Για να εκφράσει κανείς απόψεις οι οποίες είναι ρατσιστικές, υπερβολικές ή ανυπόστατες, θα πρέπει να κατοικεί σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά και τίποτα δεν έχει συγκεκριμένη θέση και σημασία.Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση ο Ολιβερ Στόουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως μοιράζονται μια κοινή αντίληψη του κόσμου αλλά και της θέσης τους μέσα σε αυτόν. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να δραματοποιούν και να δημοσιοποιούν την αντίληψη αυτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή