Με επιπλέον 400 εκατ. ενισχύονται οι εμπορικές εταιρείες από την ΕΤΕπ

Με επιπλέον 400 εκατ. ενισχύονται οι εμπορικές εταιρείες από την ΕΤΕπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της ανανέωσης του προγράμματος χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και των εισαγωγών, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της χρηματοδότησης του ελληνικού εμπορίου (trade finance facility), ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ και του επικεφαλής του γραφείου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, Νικολά Ζενέ.

Εγγύηση

Από το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περί τις 300 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για κινδύνους που συνδέονται με το εξωτερικό εμπόριο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε πρώτη φορά το 2013, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, οι εγγυήσεις των οποίων δεν γίνονταν δεκτές από τράπεζες του εξωτερικού, με συνέπεια την αδυναμία εισαγωγών από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων ή τον αποκλεισμό τους από διεθνείς διαγωνισμούς.

Η εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σημαίνει ουσιαστικά ότι οι προμηθευτές ή οι πελάτες των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό θα διασφαλίσουν την ικανοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων, αφού η τράπεζα αναλαμβάνει το ρίσκο. Ετσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος θα μπορούν να πραγματοποιούν πωλήσεις των προϊόντων τους στο εξωτερικό, αλλά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό σε εγχώριους και διεθνείς ανταγωνισμούς.

Για την ανανέωση του προγράμματος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έλαβε υπ’ όψιν τις συνθήκες των capital controls κάτω από τις οποίες λειτουργεί η ελληνική οικονομία, διευρύνοντας την εγγύηση στο 100% έναντι 85% που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, μέσα από το οποίο είχαν επωφεληθεί 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις που δίνονται είναι ανακυκλούμενες, με αποτέλεσμα τη σημαντική τους μόχλευση. Οι εισαγωγικές επιχειρήσεις κάνουν κατά μέσον όρο χρήση των εγγυήσεων αυτών για διάστημα 3-5 μηνών, ενώ οι εξαγωγικές μπορούν να λάβουν εγγύηση με μέγιστη διάρκεια τα 3 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεργάζεται με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες συγκεντρώνουν το 90% των εργασιών στο διεθνές εμπόριο και οι σχετικές συμφωνίες βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής τους.

Στήριξη

Το εν λόγω πρόγραμμα διευρύνει περαιτέρω τη στήριξη της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, στην οποία έχει διαθέσει μέχρι σήμερα περί τα 13 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις, ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση αμέσως μετά την Κύπρο, με την υψηλότερη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μόνον το 2016 οι χρηματοδοτήσεις (για τις οποίες έχουν υπογραφεί σχετικές συμφωνίες) από την ΕΤΕπ έφθασαν το 1,5 δισ. ευρώ (που διαμορφώνονται σε 1,6 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου της ΕΤΕπ), ενώ το 2017 το ποσό αυτό αναμένεται να είναι αυξημένο. Αφορούν χρηματοδοτήσεις 17 ξεχωριστών επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα, με το 1/3 να επωφελείται από τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις, γνωστού ως πακέτου Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή